Luc De Raedemaeker
Buffalo chicken wings
Buffalo chicken wings komen oorspronkelijk uit ... Buffalo, New York. Teressa Bellissimo, mede-eigenaar van de Anchor Bar, besloot in 1964 om een restje kipvleugels te garen in hotsauce voor haar zoon en zijn vrienden. De jongens vonden het zo lekker dat de kipvleugels direct op het menu werden gezet. Sindsdien zijn buffalo wings niet meer weg te denken uit de Amerikaanse fastfood keuken.

Het originele recept van Buffalo wings bestaat uit gefrituurde kipvleugels die worden ondergedompeld in een saus op basis van boter en hete pepersaus. De saus kan variëren in scherpte, afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar het iconische gerecht staat bekend om zijn karakteristieke pittigheid.

Wat begon als een huisgemaakt experiment in de keuken van Teressa Bellissimo, groeide uit tot een culinair fenomeen. Buffalo chicken wings zijn niet alleen een Amerikaanse favoriet geworden, maar hebben ook wereldwijde bekendheid verworven, en ze zijn niet meer weg te denken uit de menu’s van talloze restaurants en sportbars over de hele wereld.

Rest de vraag welk bier te drinken bij Buffalo wings?

Pilsner: Een pilsner is licht en verfrissend, en is een perfecte keuze om de ‘vurigheid’ te blussen en de smaken van de wings naar voren te brengen. Denk aan Pils 13, Bavik Super Pils, Cristal, Stella, … .

Witbier: Witbier, op smaak gebracht met koriander en curacu, biedt een verfrissende keuze die de de pittige saus en het vettige karakter van de wings tempert. Ga voor een Hoegaarden, Brugs Tarwe Bier of een Blanche de Namur.

Pale Ale: Een pale ale heeft een mooie balans tussen moutigheid en hopbitterheid, wat een ietwat neutrale pairing oplevert. Een goede keuze is een Zinnebir of een Martin’s Pale Ale.

IPA (India Pale Ale): Een IPA heeft een sterke hopbitterheid en een citrusachtige smaak, wat goed kan contrasteren met de pittige saus en het vet van de kip. De bitterheid zwengelt de hitte van de wings aan. Een Jack IPA of een Viven Imperial IPA is een goede keuze.

Stout: Als je van donkere bieren houdt, kan een stout, met zijn geroosterde en chocoladeachtige smaken, een interessante combinatie vormen met de pittigheid van de wings. Noblesse oblige, er is maar een keuze, een Buffalo Belgian Stout van Brouwerij Van den Bossche.

Uw dienaar vertoefde recentelijk in Buffalo en bezocht Duff’s Famous Chicken Wings (na een tip van een local). De chicken wings waren fantastisch en de saus was ‘hot’. Een IPA van Southern Tier Brewing Company wakkerde het vuur nog aan. Maar hé, de beleving was top.

Cover © Duff’s Famous Chicken Wings

Foto © Jaime Ojeda Selamé