Yannick de Cocqueau
Wespen en bier:
Goed idee?
Het is een grote klassieker als je last hebt van wespen in de tuin: een wespenval op basis van bier. Maar is dat wel zo'n goed idee en zijn die wespen echt zo zot van bier dat ze zich laten vangen?

Zo’n wespenval kun je vrij vlot in de winkel vinden, maar maak je evengoed in een mum van tijd met een PET-fles. De kop er af snijden, die omgekeerd weer op de voet zetten en klaar is kees. De bedoeling is dat de wespen via de ‘trechter’ in de fles kruipen en daar gevangen blijven omdat ze de nauwe uitgang (omgekeerde trechter) niet meer vinden. Na een tijdje worden ze moe en verzuipen. Het enige dat je dus in principe nodig hebt is iets om ze in de fles te lokken. Bier (met nog wat suikerklontjes bij) is daar een veelgebruikt middeltje voor, maar …

De weersomstandigheden waren erg gunstig voor de wespen dit jaar waardoor ze nogal talrijk aanwezig zijn. Gevolg is dat de brandweer massaal opgeroepen wordt om nesten te verwijderen. In die mate dat ze verzuipen (nee, niet in bier met suiker), het even kan duren voor ze kunnen komen en dus een paar tips meegeven om ondertussen wat minder last te hebben van die beestjes. Daartussen staat onder andere dat je bier, zoete dranken, … best zo weinig mogelijk laat staan daar het de wespen aantrekt. Net wat we met onze val beogen …

Tegelijk staat er evenwel dat je ze ook kunt weg houden met een schaaltje citroen, sinaasappel, kruidnagel, koffie, … van die geuren moeten ze namelijk niet weten en blijven er dan ook liever uit de buurt. Onze conclusie is dan ook dat ze ook voor het bier in onze val nogal kieskeurig zouden kunnen zijn …

  • Een stout of porter die waarschijnlijk redelijk wat aroma’s bevat die aan koffie doen denken … niet dus!
  • Een witteke dan? Daar wordt meestal curaçao (sinaasappelschil) een toegevoegd en is dus misschien ook niet zo’n goed keuze.
  • Leffe, Grimbergen, Vieux Temps, … bieren waarvan de gist nogal wat 4VG (4-vinylguaiacol) ontwikkelt hetgeen een aroma geeft dat het vaakst wordt geassocieerd met kruidnagel … lap.
  • Een IPA … misschien maar niet zelden worden aromatische hoppen gebruikt die net serieus wat frisse citrusaroma’s aan het bier meegeven … opletten dus.

Niet eenvoudig dus en we gaan nog sommeliers voor wespen moeten opleiden … voorlopig gaan we het dan maar bij een zoetig tafelbier houden. Bij die vallen moet je bovendien ook goed opletten dat ze goed gemaakt zijn en die wespen er wel degelijk in gevangen blijven. Als ze na hun ‘drankorgie’ weer weg kunnen heb je het pas echt vlaggen. Wespen zijn vervelend maar vrij passief. Zatte wespen daarnetegen zijn van het agressieve type en vallen spontaan aan …

Misschien moeten we die val dus maar gewoon met cola vullen … zit ook vol met suiker en kun je even goed in verdrinken als in bier. Dat bier drinken we dan wel zelf. Een stevige koffiestout …

Wespen_beim_Biertrinken