WESTVLETEREN 12

Probably the best beer in the world

Ah nee, dat is de slagzin van die mannen van de Carlsberg en niet van de Catsberg … De abdij waar we het nu over hebben ontstond namelijk in 1831 toen de prior van het pas gestichte klooster op de Catsberg met enkele van zijn monniken naar de bossen van Sint-Sixtus trok om zich te vestigen bij de kluizenaar Jan-Baptist Victor. Voordien waren er al op dezelfde plaats of in de nabijheid maar liefst drie kloosters gevestigd. De bierverkoop begon reeds in 1838. De brouwerij werd in 1871 gemoderniseerd en overleefde beide wereldoorlogen. In 1945 besliste de abt dat de productie zou worden beperkt, omdat de brouwerijactiviteiten te veel van de energie van de religieuze gemeenschap opeisten. Het jaar daarop besliste hij het brouwen en commercialiseren voortaan onder licentie toe te vertrouwen aan de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou.

Een beperkte brouwerijactiviteit bleef in de kloosterbrouwerij doorgaan. De licentie werd in 1962 voor 30 jaar verlengd. Toen die in 1992 ten einde liep werd de volledige brouwerijactiviteit opnieuw door de abdij overgenomen. Er waren ondertussen heel wat Europese en andere regelgevingen tot stand gekomen. Zo werd ondermeer opgelegd dat enkel nog het label ‘Trappistenbier’ mocht worden gebruikt, indien het bier ook daadwerkelijk binnen een trappistenklooster was gebrouwen. De beslissing bleef behouden om de productie te beperken tot wat als opbrengst voor het levensonderhoud van de monniken nodig is.

Binnen de muren van de trappisten abdij van Westvleteren worden drie soorten bier gebrouwen: Westvleteren Blond, Westvleteren Acht (donker) en Westvleteren Twaalf (donker). Dit laatste bier is door de invloedrijke site Ratebeer reeds meermaals tot beste bieren ter wereld uitgeroepen.

De bieren zijn uitsluitend te koop in het verkoopcentrum bij de abdij en dit enkel na telefonische reservatie. Af en toe kun je ook enkele flesjes kopen In De Vrede recht over de abdij … op goed geluk.

Westvleteren 12 is donkerbruin van kleur met een beige schuimkraag. Een complex boeket met hinten van pruimen, rozijnen, koffie en vers brood verwent onze neus. Het bier is volmondig en zoet met toetsen van karamel, zoethout, koffie, donkere mout en vanille.

Cover foto ©Sint Sixtus

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!