Yannick de Cocqueau
17 miljard pintjes!
Vandaag vindt het slotstuk van de Foreign Investment Trophy 2018 plaats. Vijf internationale bedrijven die een 'opmerkelijke' investering in Vlaanderen hebben gedaan strijden nog mee voor de titel. Zonder twijfel allemaal goede kandidaten, maar onze aandacht gaat natuurlijk vooral naar de nominatie van Boortmalt.

Boortmalt groeide in nog geen 100 jaar tijd uit van een (kleine) familiale mouterij tot een van de grootste spelers wereldwijd. De verhuis van Boortmeerbeek naar de haven van Antwerpen werd een gouden zet en de overname door Axéréal in 2004 vormde de volgende hefboom om met de allergrootste te blijven meespelen.

Dat Axéréal ook gelooft in de toekomst en het potentieel van de site in Antwerpen is wel duidelijk. Vorig jaar werd beslist om maar liefst 35 miljoen euro te investeren in de bouw van een vierde mouttoren op de hoofdzetel (die tegen september 2018 in werking moet treden). Hiermee komt de productiecapaciteit van de Antwerpse site op 470.000 ton of zo ongeveer de hoeveelheid mout die je nodig hebt om een slordige 17 miljard pintjes te brouwen … In Antwerpen mondt de Schelde dus niet alleen uit in de Noordzee maar ligt dus ook wel degelijk de oorsprong van een bierzee. Zeker als je weet dat ook Cargill in 2017 een smak geld heeft vrijgemaakt voor een nieuwe logistieke site in de haven. Hun ‘Malt in Motion’ project zou eveneens tegen het einde van de zomer 2018 operationeel moeten zijn.

De Antwerpse haven is met andere woorden niet enkel de draaischijf voor wit poeder en er zijn ook al bijkomende investeringen gepland om ‘de’ mout draaischijf een de absolute top te houden en zo duurzaam mogelijk te maken. Tegen 2019 poot Axéréal er een onderzoek en innovatiecentrum neer en aan duurzaamheid wordt permanent gewerkt. Een meer dan waardige kandidaat om de Foreign Investment Trophy 2018 binnen te halen!

Wil je meer weten over de mouterijen die nog actief zijn in ons land? Bier Grand Cru Magazine #11 geeft je een overzicht, met uiteraard een focus op onze twee 100% Belgische parels, Mouterij Dingemans en Malterie du Château.

© Noé David

© Noé David