Bier Grand Cru
22ste Bierpassieweekend van 23 tot 25 juni in Antwerpen
Meer dan 200 speciale bieren zijn er te proeven op de Groenplaats in Antwerpen van 23 tot 25 juni 2023. Die verandert tijdens de 22ste editie van het Bierpassieweekend in het walhalla voor bier-lovers: Dit jaar kun je 47 nieuwe Belgische bieren proeven, uit alle windstreken van België. In totaal stellen 28 brouwers meer dan 200 bieren voor, waarvan er ​ 97 van het vat geschonken worden. Ben Vinken, biersommelier en uitgever van Bierpassie Magazine is organisator van het event.

Nieuwe blikvangers dit jaar zijn de bieren van Microbrouwerij Grimbergen, de bieren van wijnbouwer Vermeersch (Schilde), de Martha-bieren van The Brew Society (Heule), de Tarot-bieren van Brouwerij Lindemans (Vlezenbeek/Ruisbroek), de fruit&spice lambic-bieren van Brouwerij Timmermans (Itterbeek) en Rubus Framboise van brouwerij Vanhonsebrouck (Izegem). Het festival verwacht, net als voorgaande jaren, meer dan 7.000 bezoekers.

Wie aan België denkt, denkt aan lekker bier. Het Bierpassieweekend is dan ook dé uitgelezen gelegenheid om zowel de anciens onder de bieren als de nieuwkomers te ontdekken. Blonde, bruine, rode, witte bieren… voor elk wat wils tijdens de hoogmis van het Belgische bier. De Groenplaats wordt gevuld met antieke togen van 28 brouwerijen en een Belgian Beer Sommelier Bar, waar biersommelier en organisator Ben Vinken enkele uitzonderlijke bieren schenkt en een Grimbergen craft beer & cheese pairing voorstelt. In de catalogus van het event vindt u voor elk bier een persoonlijke proefnotitie van Ben, het resultaat van 25 jaar bierproeven met zijn professioneel Bierpassie-proefpanel. “Ik ben enorm blij om na 21 edities nog steeds nieuwe brouwers te mogen verwelkomen. Nieuwe spelers en nieuwe bieren zijn een teken dat de sector blijft evolueren. Naast trends zoals alcoholarme bieren of bier in blik, zie ik vooral dat brouwers ​creatiever worden in hun smaken, in het brouwproces. Achter elk bier schuilt een uniek verhaal wat het drinken ervan een ware beleving maakt, een ervaring die ze graag met de bezoekers van het Bierpassieweekend delen. Mijn persoonlijke favoriet dit jaar? Die mogen bezoekers me altijd komen vragen tijdens het evenement zelf”, lacht Ben.

Nieuwe bieren, nieuwe verhalen

Nieuwe blikvangers dit jaar zijn onder andere de bieren van Microbrouwerij Grimbergen. Voor het eerst in 200 jaar, is het Pater Karel die opnieuw bier brouwt op de plaats van de oorspronkelijke brouwerij. En of hij dat bier graag laat proeven! Daarnaast komt Dirk Vermeersch uit Schilde, bierbrouwer én wijnboer, zijn opvallend verhaal vertellen op de Groenplaats. The Brew Society uit Heule won recent prijzen met hun progressieve, speelse Martha bieren: de ‘Guilty Rouge’, ‘Sexy Blond’ of ‘Brown Eyes’ zijn uiteraard het proeven waard.

Liefhebbers van ‘hybride bieren’ en fruitbieren komen zeker aan hun trekken tijdens deze 22ste editie van het Bierpassieweekend. Daarvoor zorgen onder andere de Tarot bieren van Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek en Ruisbroek, de fruit&spice lambic bieren van brouwerij Timmermans uit Itterbeek en de Kasteel Rubus Framboise van brouwerij Vanhonsebrouck uit Izegem.

Geniet mee!

Het belooft een weekend te worden vol ambiance en gezellige babbels. Naast een goed glas bier, geniet u van de muzikale tonen van een jazzband, bigband en dixieland band, die zullen spelen vanuit de iconische kiosk op de Groenplaats of rondtrekken op het event. De toegang is gratis. Proeven kan vanaf 10 EUR: voor die prijs krijg je een pakket met proefglas, de catalogus met alle bieren en hun proefnotities, een sleutelhanger en twee consumptiejetons. Eén jeton is 3 EUR waard en daarmee kan je om het even welk bier proeven.

Foto’s  © Bart Van der Perre