Luc De Raedemaeker
4:20
Vandaag is het de Internationale Marihuana Dag, dé blowdag bij uitstek. Sinds de jaren ’70 is het een terugkerende traditie om op deze dag samen met vrienden openlijk een joint op te steken en je vooral niets aan trekken van de landelijke wetgeving omtrent het gebruik van cannabis. De traditie gaat terug op de gewoonte van vijf studenten in Colorado om op 4:20 (16:20) af te spreken om een joint te roken. Aangezien dat de Amerikanen een andere datumaanduiding gebruiken werd 20 april de Canabisdag. 4:20 is nog steeds het codewoord voor cannabis. Ook in de brouwwereld zijn de verwijzingen naar 4:20 legio.

De Sweetwater Brewery in Atlanta brouwt sinds 20 april 1997 de 420 Extra Pale Ale. Het is niet bekend of de brouwers high waren op dat moment.

Brasserie 4 20 is een van de craft bier hotpots in Rome. Het is een stijlvolle en chique bar die een mooie selectie van Italiaanse bieren aanbiedt.

Bier met cannabis lijkt de volgende hype in bierland te worden. Eigenlijk is dat helemaal niet zo gek, de wietplant is namelijk gewoon het neefje van onze favoriete plant: de hopplant. Het Canadese Province Brands was het eerste bedrijf dat bier brouwde op basis van cannabis. De oprichter Dooma Wendschuh gelooft in zijn product. Ondertussen bestaan er wel meer al dan niet geslaagde voorbeelden en de tijd zal wel uitwijzen of de consument het wietbier omarmt.

Ga je vandaag voor ‘het origineel’, let wel op … het is algemeen geweten dat een jointje nog meer nadorst kan bezorgen dan een stevige kater. Gelukkig hebben we ook een oplossing voor na deze 420 … de 421. Dit bier van Millevertus is genoemd naar het caféspel dat wij ook wel kennen als ‘pitjesbak’. Een frisse dorstlesser van 4,6% ABV.

Cover © Sweetwater Brewery