Yannick de Cocqueau
Overvloed
in kaas en bier
Van alle kazen uit de Savoie die een ‘beschermde oorsprongsbenaming’ (BOB ofte AOP) is de Abondance misschien de minst bekende. Een jammerlijke zaak want dit kaasje is meer dan het ontdekken waard, erg verfijnd en super toegankelijk. Bovendien geraken zelfs de Fransen er meer en meer van overtuigd dat je bij zo’n stukje kaas gerust een mooi bier mag zetten zonder te vloeken in de kerk. Wijn en kaas is ook in ‘het’ wijnland bij uitstek al lang geen heilig huisje meer en steevast een glaasje rood bestellen om zijn maal af te sluiten bij het kaasbordje wordt stilletjes aan bijna ‘not done’.

Abondance … de naam alleen al. Een ambachtelijk gemaakte kaas uit de ‘vallei van overvloed’ kan toch gewoon niet slecht zijn (voor wie niet mee zou zijn: ‘abondance’ vertaal je in het Nederlands in ‘overvloed’). De Abondance is in vele opzichten het kleine broertje van de veel meer bekende Beaufort. Letterlijk daar een wiel Abondance zo’n kleine 10 kilo weegt en eentje van Beaufort ongeveer 4 keer meer, maar ook in het aantal producenten en de algemene hoeveelheid die er van geproduceerd wordt. De Abondance is een kaas die iets smeuïger is dan de Beaufort (half-hard t.o.v. hard) en van smaak een uiterst verfijnde fruitigheid heeft en ietwat minder ‘pittig’ overkomt. De fruitigheid is ook veel ‘zuiverder’ zonder de meer vegetale en dierlijke expressies van de Beaufort. Hiermee is de kaas waarschijnlijk een stuk toegankelijker voor de wat minder bedreven kaasproever, maar tegelijk verfijnd en complex genoeg om de echte ‘connaisseur’ te plezieren.

Beaufort en Abondance zijn trouwens makkelijk te herkennen daar het de enige kazen zijn waarvan de rand van het wiel concaaf is.

In de Savoie wordt tot onze vreugde ondertussen ook wel stevig wat bier gebrouwen en bovendien van een meer dan behoorlijke kwaliteit. Bij onze Abondance AOP gaan we voor een bier van een lokale brouwerij van enige omvang zodat je die waarschijnlijk nog zonder teveel moeite op de kop kunt tikken. De Rousse du Mont Blanc is een mooi rostje met een moutige inborst, licht geroosterde accenten en wat karamel. Zacht en vol, aansluitend bij het smeuïge mondgevoel van de kaas. Bier en kaas ontmoeten elkaar ook in hun fruitigheid (geel steenfruit, gedroogde vruchten) en de notie van geroosterde nootjes (amandelen). De afdronk van het bier is net droog genoeg om verfrissing te brengen, geholpen door de zachte hopbitterheid.

Vertrek vanuit de vallei met een ferm stuk Abondance dat je in een van de producerende boerderijen hebt gekocht, voeg nog een grote fles Rousse du Mont Blanc en een baguette toe in die rugzak en na een prachtige bergwandeling kun je met al dat lekkers bijtanken met zicht op de Mont Blanc … er zijn ergere dingen in het leven, niet?

Coverfoto © L.Meyer – Châtel