Yannick de Cocqueau
Absurdistan!
Wie gisteren het nieuws gevolgd heeft, zal waarschijnlijk even de wenkbrauwen gefronst hebben bij de veroordeling van een bakkerij wegens het vermelden van 'liefde' in de ingrediëntenlijst van hun granola. Terecht, want dit lijkt ons inderdaad een ZWARE misleiding van de consument!

Als consument heb je het recht om volledig geïnformeerd te zijn over de producten die je koopt. Dit lijkt vrij logisch als je geen kat in een zak wenst aan te schaffen … en toch! Regelgevers werken wel vaker met twee maten en twee gewichten en zo hangt de minimale informatie die op een etiket moet staan onder andere af van het type product. Een exhaustieve ingrediëntenlijst is bijvoorbeeld niet altijd vereist. Echt misleidende informatie is daarentegen altijd verboden, maar wat als misleidend gezien wordt, is uiteraard voor interpretatie vatbaar. Welke interpretatie je nu ook neemt, is enig sérieux wel op zijn plaats. Geef toe, is het vermelden van ‘liefde’ als ingrediënt meer misleidend dan het op een etiket claimen dat het ‘met liefde gemaakt’ is? Onze Belgische brouwers gaan nog mogen beginnen opletten met de bewering dat je ‘met liefde gebrouwen bier’ moet drinken met verstand … gelukkig staat het niet bij de ingrediënten.

Ingredientlist

Waar het echt volledig absurd wordt is dat een volledige lijst met ingrediënten voor vele producten eigenlijk niet verplicht is. Bier is daar een mooi voorbeeld van en zorgt voor de nodige frustratie bij consumentenorganisaties als Zythos vzw (of de Europese koepel EBCU). M.a.w. je kunt gerust bepaalde additieven gebruiken zonder die te vermelden, maar ojee als je iets als liefde (waarvan elk redelijk mens weet dat het niet ‘fysiek’ in de fles zit) in die ingrediëntenlijst zet. Het gaat nu wel niet over bier, noch over Europa, maar het is voer om de discussie rond het ‘correct informeren van de consument’ weer aan te wakkeren. Het zegt ook veel over de prioriteiten van bepaalde regulerende instanties…

Wie het volledige artikel wil lezen over de granola saga kan o.a. op de site van De Standaard terecht.