Yannick de Cocqueau
Anti-Dieet
Een dag naar ons hart!
Geen gebrek aan 'Dagen Zonder X' om ons terecht te wijzen en mee te geven dat we teveel drinken, teveel roken, teveel vlees eten, teveel suiker binnen spelen, teveel ... teveel genieten. Bewust omgaan met al die zaken lijkt ons niet onverstandig, maar moet er een grens op genieten worden gelegd omdat we binnen een bepaald kader moeten passen? Het aantal regeltjes die we moeten volgen en de maatschappelijke waarden die ons worden 'opgelegd', zijn niet gering en sommige mensen gaan ook echt aan die druk kapot. Dit is trouwens de aanleiding geweest voor deze Anti-Dieet-Dag ... een meisje dat zichzelf als 'te dik' zag volgens 'de geldende normen' pleegde zelfmoord. Een discussie van 'fysische gezondheid' ten koste van 'mentaal welbevinden'. Wij gaan alvast voor dat laatste en laten het oordeel van anderen voor wat het is, zolang we goed in ons vel zitten en zonder schroom elke ochtend onszelf nog in die spiegel kunnen aankijken. In de vuilbak al die diëten! Blijft er af en toe een kilootje 'plakken' dan is dat maar zo. Ten gepaste tijde gaat die er vanzelf wel weer af, we gaan er niet meteen van wakker liggen. Een paar suggesties van aangepaste bieren voor deze Anti-Dieet-Dag:

Laat ons beginnen met een vlotte doordrinker, de Amber Ale van New Belgium, de ‘Fat Tire’. Een van de vlaggenschepen van de brouwerij die zich zonder mate laat drinken en bovendien een erg geschikte ‘vette’ naam meekreeg.

Grosse Bertha van Brussels Beer Project drinkt al even vlot weg. Een frisse ‘Hefeweizen’ met het ronde karakter van een tripel … en ja Bertha mag dan wat overgewicht hebben, ze is er niet minder lekker om. Big Mama Stout van NovaBirra vormt hier een waardig alternatief als je de ‘dark side’ verkiest. Het hoeft dus niet steeds een ‘Femme Fatale’ te zijn, een eeuwig streven naar de perfecte maten.

Door niet perse op alles te letten heb je misschien ook die stomme bretellen niet meer nodig om de broek op te houden. Een ‘manco’ dat je met alle rust kunt invullen met een frisse Brett-Elle van De Lambiekfabiek. Een toegankelijke, authentieke geuze zoals het hoort.

XXX-Bitter van De Ranke of een Prearis No Hops No Glory, twee bieren waarin duidelijk niet bespaard werd op hop, maar die toch een mooi evenwicht wisten te behouden. Het is niet omdat je een dieet afzweert dat je perse in het andere uiterste moet vallen … Ik bedoel een mooi en gul gehopt bier blijft toch nog steeds gewoon beter dan hopsap met een moutsmaakje.

Gouden Carolus Easter hoort ook absoluut thuis in onze selectie. Pasen vormt nu eenmaal het eindpunt van veertig dagen vasten. De zotte gedachte dat je na een tijdje jezelf inhouden, je weer volledig kunt laten gaan … een beetje als je te pletter zuipen na een maandje tournée minérale… vreemde hersenkronkel. Een vol en rijk paasbier waarin gul met kruiden werd gewerkt is een perfect anti-dieet bier al gaan wij die wel gewoon met mate nuttigen en er van genieten.

Moraal van het verhaal …. iemand die zich eens laat gaan en goed in zijn vel zit, heeft meer kans om de Vedett te worden dan een droogstoppel die zich een strikt regime oplegt en het daardoor misschien fysiek iets beter doet. Met een Vedett Extra slikken we de boodschap. Ondeugden zijn een recht!