Yannick de Cocqueau
Aperotime
Met Val-Dieu
Begin van de zomer stelde de Abdij van Val-Dieu met trots haar nieuwe brouwerij voor. State of the Art en een stuk groter dan hetgeen er stond wat moet toelaten om de hele productie van het groeiende gamma Val-Dieu bieren binnen de muren van de abdij te blijven produceren. Op de Trappisten na zullen niet veel abdijbieren het hen nadoen. Voor de brouwerij is het een kwestie van trouw te blijven aan de eigen waarden. De site en het bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naast de brouwzaal werd ook werk gemaakt van een nieuw proeflokaal en werd het bezoekersparcours grondig onder handen genomen. De site van de abdij heeft iets magisch en dat willen ze iedereen ten volle laten beleven. Een beleving waarbij het bier uiteraard weer in beeld komt samen met andere culinaire geneugtes.

Naast het bier zelf wordt er al lang werk gemaakt van een mooi gamma Val-Dieu kazen, geproduceerd in samenwerking met het familiaal bedrijf Terre de Fromages (Herve Société) en sinds kort zijn daar ook nog eens enkele zalige crackers bij gekomen. Crackers gemaakt op basis van draf uit het brouwproces. Dit ‘graanoverschot’ is namelijk niet enkel geschikt als veevoer, maar is ook voor ons een best gezond goedje. De crackers bestaan uit zo’n kleine 40% draft dat op die manier een nieuw leven in onze voedselketen vindt. Er zijn al andere kleinschalige initiatieven geweest op dat vlak, maar het is naar ons weten de eerste brouwerij die zelf het initiatief neemt en crackers onder de eigen naam gaat commercialiseren. Circulaire economie in actie. Momenteel bestaan de crackers in 3 varianten en wordt er niet overdreven met ‘smaakjes’ zodat je echt nog de crackers zelf proeft.

Als je zo iets op de aperitief tafel kunt leggen heb je geen behoefte meer aan grissinis. Gewoon crackers van bij ons die bovendien nog best gezond zijn. Niet veel apéro snacks halen een nutriscore B. Snacks die je ‘natuur’ kunt nuttigen of met jouw lieveling dipsaus. Wij hebben eigenlijk ‘de’ ideale combo gevonden binnen het Val-Dieu gamma zelf …

Een Val-Dieu Party in de oven, Val-Dieu Gerookte Paprika cracker om er in te dippen en een frisse Val-Dieu Tripel om het geheel af te maken. We zijn helemaal mee met de ‘Val-Dieu-Beleving’ en laten ons met heel veel plezier onderdompelen.