APRÈS-SKI

Bier in de bergen

De beelden die spontaan opkomen als associatie met ‘après-ski’ zijn niet altijd de fraaiste. Luide (hoempapa)muziek, slechte drank (als er maar alcohol in zit) en vettig eten (om een stevige bodem te leggen voor die drank). Oktoberfest in een sneeuwlandschap. Wie een heel klein beetje zijn skigebied uitkiest hoeft nochtans absoluut niet in dit cliché plaatje te vervallen.

In de Maurienne-vallei heb je bijvoorbeeld een paar voortreffelijke skigebieden, zonder ‘club’ of ‘disco’ waar je na een dagje skiën in alle rust kunt genieten van de echte geneugtes van de streek. Naast het feit dat stationnetjes als Valloire en Aussois nog echte dorpjes zijn met een ziel, beschikken ze over een eigen dropsbrouwerij die meer dan voortreffelijk bier maakt. Zowel Brasserie Galibier als het veel kleinere Brasserie Artisanale d’Oé maken speciaalbier dat veel eerder uitnodigt tot degusteren en genieten dan tot ‘saufen’.

© APernet

Bij Oé zou dat zelfs geen optie zijn daar ze gewoon de capaciteit niet hebben om grootse braspartijen te bevoorraden. Vanuit hun gezamenlijke liefde voor bier beslisten de 3 vrienden uit Aussois in 2015 een eigen brouwerij op te richten. Met hun kleine installatie kunnen ze nu brouwseltjes van 400 liter maken en dit maximaal 1 keer per week. Voor hen blijft dit zuiver een nevenactiviteit die ze vooral in de winter uitoefenen. Dat is het ogenblik waarop ze minder werk hebben in de berghuttten die ze in de zomermaanden open houden. Tijd om te brouwen, bezoekers te ontvangen (elke dinsdag en donderdag) en een voorraad op te bouwen om wandelaars te plezieren die in de warmere maanden in de ‘refuge’ komen uitrusten. Het valt dus niet te verwonderen dat het bier enkel lokaal te verkrijgen is en je noodgedwongen (ocharme) richting het prachtige ‘Parque National de la Vanoise’ moet trekken om ervan te genieten.

Brasserie Galibier in Valloire is al iets groter en het zou al kunnen gebeuren dat je hun bier in een of andere gespecialiseerde bierzaak buiten Frankrijk tegenkomt. Om het hele verhaal te horen en met zicht op de Galibier te ondervinden dat een ‘Avalanche’ best ook aangenaam kan zijn, moet je in de brouwerij zelf zijn. Een rustige zonsondergang genietend van een lokaal brouwsel … Er zijn slechtere manieren om een stevig dagje skiën af te sluiten. Bierliefhebbers (al hoeft dat zelfs niet) die hun après-ski naar een hoger niveau willen tillen, weten nu alvast waar naartoe voor de krokusvakantie! Vooral dat er momenteel bergen sneeuw ligt en het bier er dus ook altijd koel staat!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!