Yannick de Cocqueau
Barbe X
En toen waren ze met vijf
Met de lancering van de Barbe X telt dit gamma van Brouwerij Verhaeghe voortaan vijf bieren : Barbe d'Or, Barbe Rufa, Barbe Ruby, Barbe Black en nu dus ook de 'X'. De naam 'Barbe' verwijst naar de middeleeuwse Luikse brouwerij 'Barbe d'Or'. Deze brouwerij lag in de historische binnenstad van Luik en behoorde toe aan de familie 'de Romsée', een oude Luikse familie. Hun wapenschild, of toch een variatie daarop, vormt een onderdeel van het logo van de 'Barbe' bieren die we terugvinden op de bijhorende glazen en de halsetiketten van de flesjes.

Behalve dan op de nieuwe Barbe X waar enkel een mysterieuze X de hals siert. Het mysterie is evenwel snel opgelost, de X verwijst naar het alcoholgehalte van het bier.

Brouwerij Verhaeghe wil met dit bier ook even de draak uitsteken met de wildgroei aan collaboration brews. Voor dit bier werd tijdens het brouwproces de suiker vervangen door honing en de brouwerij presenteert het daarom als “Een mooie samenwerking tussen Belgische bijen en een familiebrouwerij”.

De Barbe X is een goudblonde klepper van 10% maar al die alcohol zit verdomd goed weg gestoken. Het bier drinkt gevaarlijk vlot weg. Beschouw die X dus ook zeker als een waarschuwing… voor het mogelijks plots uitgaan van het licht. We zijn gewaarschuwd, maar nemen met plezier het risico. Voor alle zekerheid dan toch nog even onze proefnotities, zolang we nog licht hebben …

Bier: Barbe X
Brouwerij: Brouwerij Verhaeghe (BE)
Volume: 33 cl
Alcohol Volume %: 10,0%
Kleur: Goudblond, kraakhelder en met een romige witte schuimkraag.
Geur/aroma’s: Moutzoetig, geel fruit (vooral banaan en wat rijpe perzik), kruidnagel, vleugje honing.
Smaak: Volle, zoete aanzet. Erg rond mondgevoel. Zachte afdronk met wat bitterheid en een kruidige toets (kruidnagel).
Food pairing: Hier mag gerust een hapje bij … Doe ons maar zo’n slaatje met gegrilde geitenkaas met een vleugje … honing van die Belgische bijen. Dit wordt echt de ideale combo eens de terrassen weer open mogen.