BEER BATTLE OF THE SEXES

Ridder Arnoldus uit Tiegem ruilde zijn maliënkolder, helm en slagzwaard maar al te graag voor een pontificaal kleed, mijter en staf. Heden ten dage noemen we zulk individu een cross-dresser. Tussen twee verkleedpartijtjes door leerde hij zijn volk bier drinken in plaats van water. Het leverde hem een heiligheidsverklaring op en een lucratieve positie als patroonheilige van de brouwers.

Een kaakslag voor de vrouwen, de enige echte bierheiligen. “Vrouw schrijf je met hoofdletter V, zoals God met grote G”, aldus Raymond Van Het Groenenwoud. (We vergeten voor de gemakkelijkheid even een andere uitspraak -“ Meisjes, komen goed van pas”- van onze Vlaamse rock god). Een hedendaagse en toe te juichen visie die echter haaks staat op de vrouwvisie van Aristoteles. Deze visie heeft eeuwenlang een te grote impact gehad op het beeld van de vrouw als menselijk wezen. Aristoteles geloofde immers dat vrouwen mislukte mannen waren. Zo zou de baarmoeder een naar binnen gekeerd en onvolmaakt mannelijk geslachtsorgaan zijn. Net die baarmoeder maakte dat vrouwen zo op seks belust waren: de holte was een hongerig dier, dat alleen maar in toom gehouden kon worden door mannelijk zaad of zwangerschappen.

Natuurlijk zet dit model de vrouw weg als een tweederangs persoon maar wij wijzen liever naar de Islam als vrouwonvriendelijke godsdienst. Maar even ter zake nu. In de middeleeuwen -het tijdperk waarin Sint-Arnoldus leefde- werden de brouwsters uit de sector verdreven en werd de brouwwereld een macho bastion. Volhardende vrouwen belandden als bierheks op de brandstapel. Een verduiveld efficiënte manier natuurlijk om concurrenten uit te schakelen en het eigen marktaandeel te vergroten. Misschien een goede tip voor de CEO’s van enkele brouwgiganten?

De enige echte patroonheilige der brouwers(ters) is zonder twijfel ‘Ninkasi’. Zij was de godin van de brouwsters en dé brouwster onder de goden. Haar naam spreekt boekdelen: ‘zij die de mond vult’. Ninkasi brouwde haar bier in een ketel van groene edelsteen. Het eerste bierrecept is een lofzang voor Ninkasi uit 1700 VC en luidt ongeveer als volgt: “Ninkasi, u kneedt het deeg met een grote spade en mengt het met zoete aroma’s. U spreidt het mengsel uit over grote matten van stro om het te laten afkoelen. Ninkasi, u laat het zuivere bier uit het vat lopen zoals de Eufraat en de Tigris stromen.” Wat mij betreft mogen alle nakomelingen -vrouwelijk en mannelijk- van Ninkasi onze mond nog lang vullen met het heerlijkste gerstenat.

Cover © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend