Yannick de Cocqueau
Bekomen …
Zijn de feesten wat aan de zware kant geweest? Stevige maaltijden en een wat hoger dan gemiddelde calorie inname? Bah ja, het is tenslotte zo een periode van het jaar waarin je jezelf wel even moogt verwennen en laten gaan, toch? Vooral niet aarzelen, maar af en toe kan het natuurlijk ook wel deugd doen om er iets 'lichters' tussenin te nemen. Een goede, dikke maaltijdsoep is daar ideaal voor en in deze wintermaanden een veel beter alternatief dan een fris slaatje.

We gaan voor de ‘über’ wintersoep, een goede dikke ‘snert’ die soms meer weg heeft van een pap dan van een soep. Het is eenvoudig, het is dik genoeg als jouw lepel er kan blijven in staan wanneer de soep koud is. Een stevige mix aan koolhydraten, proteïnen, vitaminen en mineralen die niet te belastend is voor de lever. Ideaal als winters maal na de feestperiode met alles wat we nodig hebben om zeker niet in een winterblues te vervallen. We opteren ook voor een versie versie met gerookte vis in plaats van gerookt spek zodat er ook wat minder vet in zit. Gewoon serveren met dikke sneden boerenbrood of een krokant stokbrood en je hebt een volwaardig maal. Voedzaam en niet te zwaar. Een eenvoudig receptje gebaseerd op wat Colruyt ons online voorschrijft …

Ingrediënten (+/- 4 personen):
250 g gerookte forelfilets
500 g erwten (mag gerust diepvries zijn maar geen blik)
250 g knolselder
4 lente-uitjes
10 blaadjes basilicum
1 teentje knoflook
2 el boter
2 dl lichte room
2 blokjes visbouillon
peper en zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schil de knolselder en snij het in blokjes, snij de lente-uitjes in fijne ringen en snipper het knoflook fijn en plet het lichtjes met de platte kant van het mes.
  • Smelt de boter in een kookpot en stoof de lente-uitjes, de knolselder, de erwten en het knoflook 5 minuten.
  • Voeg de bouillonblokjes toe samen met 1 liter water. Dek af en laat 20 minuten sudderen.
  • Voeg op het einde van de gaartijd de room en de basilicumblaadjes toe aan de soep en mix tot een glad geheel. Kruid af met peper en een beetje zout.
  • Snij de forelfilets in stukjes. Schik enkele stukjes gerookte forel op de soep en serveer met wat brood.

Bij een winterse soep hoort een winters brouwsel … extra ‘dik’. We gaan resoluut voor een Winterkoninck. Een winterse variante van het Bolleke die in 2014 verdween maar ondertussen terug is van weggeweest. Het is een variante van het ‘bolleke’ met wat meer speciale mouten. Dat geeft wat extra body, iets meer zoetigheid en nog steeds de mooie geroosterde toetsen die deel zijn van het DNA van de ‘Antwaapse Pale Ale’. Geroosterde toetsen die wonderwel aansluiten bij de gerookte paling terwijl de extra body welkom is om de zachte, dikke soep te begeleiden.