
Naast de grote brands (Bramha, Bohemia…) telt het land ook talloze microbrouwerijen, vooral op Duitse en Amerikaanse leest gebaseerd. Naast de lokale bieren geniet onze nationale trots ontegensprekelijk van een uitstekende reputatie onder de bierkenners en de consumenten. Belgisch bier staat voor kwaliteit, verscheidenheid en traditie. “De bieren staan garant voor complexiteit en bieden een heel divers en breed smakenpallet,” aldus Amanda Reitenbach, CEO van Educação em Cerveja. “Bovendien,” zo bevestigt biersommelier Fernanda Meybom, “zijn Belgische bieren dé referentie als we over kwaliteit praten.”
Het meest bekend zijn de trappistenbieren en de grote Belgische klassiekers, zoals ‘Delirium Tremens’, ‘Duvel’, ‘Sint-Bernardus’… Ook de Brutbieren, met als koploper ‘Deus’, en Belgische abdijbieren genieten ter plaatse een zekere faam. De tweejaarlijkse ‘Horal’s Mega Blend’ is zelf een cultbier in Brazilië. En natuurlijk is ‘Stella Artois’ geen onbekende in het land van de Samba.
STEVIGE CONCURRENTIE
De verdelers van Belgische bieren in Brazilië melden ons echter dat het knokken is voor een miniem stukje marktaandeel. De ware explosie van de bierproductie en het nieuwe fenomeen van de Craft Brewers geeft de liefhebber van artisanale bieren de gelegenheid te kiezen tussen lokaal, nationaal en andere. Naast de concurrentie van de lokale bieren zijn vooral onze Duitse buren en de Amerikaanse Craft Brewers stevige concurrenten. Importeur en verdeler Daniel Wolff van Mestre Cervejeiro merkt op dat de verhouding in zijn shops 50% lokaal en 50% import is. Met als belangrijkste landen: België, USA, Duitsland en Engeland. Italië en Denemarken (Mikkeler) gaan lopen met een klein deeltje van de koek.
STRATEGIE
Rest de vraag hoe onze brouwers een groter marktaandeel kunnen verwerven. Sensibilisering is hierbij van doorslaggevend belang. We moeten de consument als het ware (her)opvoeden en de meerwaarde (én de meerprijs) van ons bier verantwoorden. De consument betaalt niet enkel voor het bier, maar ook voor de beleving. Hij wil, al is het maar voor een moment, deel uit maken van de Belgische biercultuur.
Het is van belang rekening te houden met de regionale verschillen in Brazilië. Het is een enorm land met vele lokale voorkeuren en gewoontes. Naast de invoeraccijnzen speelt ook het klimaat in ons nadeel. Vele consumenten zoeken instant verfrissing en onze complexe degustatiebieren zijn hier minder geschikt voor. De boodschap is eenvoudig: bied ook de dorstlessers en doordrinkbieren aan. Deze bieren bieden immers verfrissing én complexiteit. Ook de etikettering kan een rol spelen. Belgische labels zijn in het algemeen vrij klassiek en eerlijk gezegd een beetje braaf. Deze stijl straalt klasse en traditie uit, maar doet het niet altijd even goed bij de jongere internetgeneratie, die meer feeling heeft met een blitse en hedendaagse stijl.
Daiana Colla raadt de Belgische brouwers dan ook aan om veel meer te communiceren en de krachten te bundelen om het Belgisch bier nog meer te promoten in grote steden zoals Rio De Janeiro, Salvador da Bahia en San Paulo. Daniel Wolff gaat een stap verder: “Come over and enjoy the party!!! Choose the right partner, come here to experience the market, drink our local beers, and please send us your best beers, because the Brazilian market has a huge thirst!”
> Fernanda Meybom