Yannick de Cocqueau
Belgo Sapiens
Nijvelse Collab
Een paar jaar geleden ging Damien Demunter, brouwer van Belgo Sapiens Brewers een samenwerking aan met de buren van het Domaine du Châpitre. Daar wordt Belgische wijn gemaakt en Damien wou bewijzen dat ‘Grape Ales’ echt niet enkel door Italianen gemaakt kunnen worden. Zo werd uit het huwelijk van de twee gepassioneerde producenten uit Nijvel een hybride bier op basis van druivensap gecreëerd : de Cheval Godet Solarius.

Aan de basis ligt een blond bier waaraan bij het brouwproces Solaris druif wordt toegevoegd. Solaris is een witte druif van Duitse oorsprong dat qua profiel een beetje verwant is aan Riesling en Pinot gris. Een vroegzomerse variëteit waarvan de naam verwijst naar de zon. Dat klinkt alvast goed, maar ‘the proof of the pudding is in the eating’ en dus gingen we met Bier Grand Cru die Cheval Goudet Solarius even aan het oordeel van onze zintuigen  onderwerpen. Gezien het een jaarlijks brouwsel is dat afhangt van de druivenoogst zetten we ook even drie jaargangen naast elkaar om de evolutie te bekijken en tevens het bewaarpotentieel in te schatten.

We proefden 3 versies uit flesjes van 33cl. Wat ze alvast gemeenschappelijk hebben is hun ABV van 7,1% en de diepe goudblonde kleur (licht donkerder naarmate het bier ouder is). De schuimstabiliteit daalt ook met de leeftijd van het bier.

Cheval Godet Solarius – Druivenoogst 2018 (THT : 18/10/20)

 • Geur/aroma: Appelcompote, oxidatieve aroma’s.
 • Smaak: Ook hier oude appel en een wat wrange afdronk. Het bier heeft duidelijk haar beste tijd gehad en is geoxideerd.

Cheval Godet Solarius – Druivenoogst 2019 (THT : 14/12/21)

 • Geur/aroma: Fruitige neus, witte druiven, appeltjes. Licht zuurtje. Eerste tekenen van oxidatie.
 • Smaak: Fruitige en vrij volle aanzet. Vrij uitgesproken zuren. Erg droge afdronk. Fris al beginnen de eerste signalen te komen dat het tijd is om het te drinken.

Cheval Godet Solarius – Druivenoogst 2020 (THT : 30/04/23)

 • Geur/aroma: Fruitige ondertoon maar ten opzichte van de 2019 zijn het eerder kruidige aroma’s die dominant zijn. Vleugje peper.
 • Smaak: Moutige en fruitige aanzet met eveneens de kruidige toets die we in de neus konden waarnemen. Erg fris en evenwichtig. Droge afdronk. De bierkant in deze hybride is wat duidelijker dan in de twee voorgaande versies.

Conclusie: een erg mooi bier die het beste van twee werelden heel goed weet te combineren, maar absoluut niet zo goed bewaart. Laat ze dus geen jaren liggen.

Wil je het ‘live’ ontdekken dan is het zeker interessant om even tot bij Belgo Sapiens Brewers af te zakken voor hun opendeurdag nu zondag. De brouwerij neemt deel aan het Waalse equivalent van Open Bedrijvendag en verwelkomt iedereen op zondag 3 oktober tussen 10 en 17u. In de naloop van de covid-periode wordt wel gevraagd om jouw uur slot te reserveren via deze link, kwestie van het volk zoveel mogelijk te spreiden. Wat je zoal kunt verwachten:

 • Gratis brouwerijbezoek met een afsluitend proevertje;
 • Lancering van het nieuwe bio gamma ‘Bio Biolithics’;
 • Proeven van het hele gamma in een gezellige sfeer;
 • Lokale specialiteiten om de honger te stillen :
  • ‘de’ Nijvelse specialiteit bij uitstek: ‘Tarte al Djote’
  • huisgemaakte pannenkoeken
  • droge worsten bereid met Triple Cheval Godet
 • Winkel om wat voorraad in te kopen om te kunnen nagenieten.

En om even terug te grijpen naar die Solarius … maak er meteen een mooi weekend van en overweeg een overnachting in een van de mooie kamers van de hoeve van de Domaine du Châpitre.