Yvonne van Houtum
Beter een goede buur…
De laatste bier-nieuwtjes uit Nederland.
En ineens is het alweer september.. De zomer is voorbij gevolgen en ik kijk terug op fantastische weken met veel bierige hoogtepunten! Wie ik ben? De buurvrouw. Of burin moet ik zeggen in het Vlaams, is het niet? Hoe dan ook zoals een goede buur hoort te doen deel ik met jullie de laatste bier-nieuwtjes uit Nederland. Geen sappige roddels, maar toffe ontwikkelingen en weetjes, bierhotspots, bierspijs-recepten en meer.

Festivals

Speciaalbier is in Nederland populairder dan ooit en dat zie je overal in terug. Kijk alleen al naar de groei van het aantal bierfestivals… elk weekend is het keuzestress bij veel bierliefhebbers omdat er zoveel festiviteiten zijn. Een leuke verrassing deze zomer was het MOUT Bierfestival in Nijmegen – een waar smaakavontuur in het sfeervolle Julianapark met keuze uit ruim 140 bieren. Verder begaf ik me op het Oersoep Craft Beer Festival waar ik veel Session-bieren dronk en heb ik genoten op wat kleinere bierfeestjes her en der. Het door Oedipus georganiseerde Kimchi Festival heb ik helaas moeten missen en ook het Proostfeest in Vessem (bij Eindhoven) blijft op mijn to-go-list staan voor volgend jaar. Wat me opvalt is dat veel bierfestivals steeds meer te bieden hebben dan “enkel” speciaalbieren en wat achtergrondmuziek. Meer en meer foodtrucks voegen zich bij de festivals en ook zie je steeds vaker brouwdemonstraties, lezingen, workshops en college’s. Ook het decor ziet er steeds gelikter uit, net zoals de promotie. Super natuurlijk, zolang het maar geen afbreuk doet aan de kwaliteit van de bieren, want daar draait het tenslotte allemaal om! Het festival wat ik aan kan raden voor september is het Borefts bierfestival in bodegraven – georganiseerd door Brouwerij De Molen op de 24e en 25e. Oh en die zondag na het festival is er nog de afterparty BAF bij de Kaapse brouwers in Rotterdam met ‘t Uiltje, Emelisse en Oedipus.

 

“Sessions”

De afgelopen weken heb ik veel interessante bieren ontdekt met een laag alcoholpercentage, ook wel Session-bieren genoemd: bier wat een ‘hele sessie’ gedronken kan worden. Een wat lichter, makkelijk drinkbaar bier. Laag in alcohol dus, fris en met een explosie aan geur en smaak. Voor mij ideale vakantiebiertjes:

 • Life’s a beach – Jopen

Relax, ontspan, life’s a beach. Frisse, tropische Session IPA (4,5%) met smaken van

sinaasappel, ananas en een hint van grapefruit.

 • Dutch Summer – Rock City Beers & Kleine Beer Brouwerij

Wheat Ale (4,7%). Fris, fruitig met een fijne hoppige, tropische kick in de afdronk.

Gebrouwen met 4 soorten mout; pils, tarwe, munchener en rogge.

 • Vogelen – Oedipus

Dry-hopped Berliner Weisse (4%). Zuur! Maar niet gekke-bekken-trekken zuur en

bovendien ook fris en fruitig met een fijne droge afdronk.

 

Hop is hip!

Niet alleen het aantal bierfestivals groeit, maar ook het aantal brouwerijen, bierwinkels en online biershops, bierboeken en -magazines, bierabonnementen, bierproducten en ga zo maar door!

 

Laatst is de Bierboetiek geopend in Utrecht (Twijnstraat). Met het openen van deze bierwinkel wil Tomas aka ‘De Bierverteller’ een kenniscentrum vormen voor bier. Een derde van het assortiment staat koud. Goed voor verse IPA’s die eigenlijk altijd koel hun intense smaak het beste behouden en uiteraard is het handig als je meteen van een bier kunt genieten op een zomerse dag aan de gracht of in het park! Naast een vaste collectie aan favorieten richt de bierwinkel zich op bijzondere import, kleine Nederlandse brouwerijen en een groot aanbod aan lokaal bier.

 

Een brouwerij die ik wil uitlichten is Bird Brewery. Begin februari 2016 verliet de eerste ‘vogel’ het brouwers-nest. Rumoerige Roodborst; een frisse, fruitige Amber Ale (5,8%) die toegankelijk is voor de ‘gewone’ bierliefhebber, maar ook fantastisch voor de ervaren bierdrinker. Inmiddels is ook het tweede bier FuutFiew op de markt; een dorstlessende Session Pale Ale (4,6%) vol met tropisch fruit. De bieren van Bird Brewery spot je bij meer dan 150 verkooppunten in Nederland en de reviews op Untappd en Ratebeer zijn lovend.

 

Ook alleen maar positieve recensies zijn er over de bieren van Lowlander Beer. Een serie van drie, gebrouwen met botanicals, geïnspireerd door ontdekkingsreizen naar verre oorden en de overvloed aan smaakmakers die daar te vinden zijn. White Ale bijvoorbeeld bevat koriander, curaçao sinaasappel, kamille en vlierbloesem. I.P.A. is gebrouwen met koriander en witte thee en aan Poorter zijn zoethout en vanille toegevoegd.

 

Wat ook nog bijzonder is om te melden; Pieper bier. Het Amsterdamse Instock zet voedselverspilling op de kaart en komt met Pieper bier, gemaakt van geredde aardappels. Samen met brouwerij Troost hebben ze geëxperimenteerd met het recept en uiteindelijk een deel van de mout vervangen door aardappel, en dat geeft een unieke smaak.

 

Tijdelijke terugkeer van Hertog Jan – ‘Het Elfde Gebod’

“Gij zult genieten!” Hertog Jan’s ‘Het Elfde Gebod’ uit de jaren ‘90 is tijdelijk terug. 1 september is het eerste glas getapt en geveild door meesterbouwer Gerard. 1400 euro is geboden op het goudblonde bier wat speciaal is gebrouwen voor de actie Geniet & Geef. In 160 cafés is het bier verkrijgbaar op tap en ook in kruikjes bij AH en Mitra. De opbrengst gaat naar stichting Kika.

 

Michelada – pittig biercocktail met tabasco!

Dit eerste bierige maandoverzicht wil ik graag afsluiten met een recept van een biercocktail die ik deze zomer heb ontdekt en ook heb weten te waarderen. Michelada is een Mexicaanse mix met bier, limoensap, sauzen en kruiden. Er zijn talloze variaties van deze drank in Mexico en Latijns-Amerika. Ook in de VS is deze cocktail populair. Sommige Mexicanen geloven dat Michelada’s een goede remedie zijn tegen de kater.

 

Ingrediënten voor 2 cocktails:

 • 2 tl honing
 • 1 el zout
 • 0,5 tl gerookte paprika poeder
 • sap van 2 limoenen + 1 extra voor de garnering (limoensap uit een flesje is ook prima)
 • 1 flesje Mexicaans light bier
 • 2,5 tl worcestersaus
 • 2 tl tabasco
 • vers gemalen zwarte peper
 • ijsblokjes

Wat je verder nog nodig hebt:

 • shaker
 • cocktailzeef

(Heb je geen shaker en cocktail zeef? Meng dan alles in een grote kan

en giet voorzichtig door een normale zeef).

Zo maak je het:

 • dip de randen van twee kleine glazen in de honing en daarna in een mix van zout en gerookte paprikapoeder
 • doe in elk glas een aantal ijsblokjes
 • vul de shaker met ijs, limoensap, worcestersaus, tabasco en bier
 • mix door elkaar
 • verdeel de mix over de twee glazen, gebruik hiervoor de zeef
 • maak de Michelada af met versgemalen zwarte peper en garneer met bijvoorbeeld een partje limoen

 

IJS-TIP: Essentieel in veel biercocktails is ijs. Hoe groter de ijsblokken zijn, hoe langzamer ze smelten en hoe meer blokjes hoe beter.