BIER & BUNKERS

Bier & toerisme in Haacht

De KW-linie is één van de militaire verdedigingslijnen die eind jaren dertig werden gebouwd om België te beschermen tegen een Duitse inval. De stelling liep dwars door België, van Koningshooikt tot Waver. De linie bestond uit meer dan 400 bunkers en vele “Cointet –elementen – stalen antitankhekken genoemd naar hun geestelijke vader, de Franse generaal Cointet de Fillain. Deze stalen stalen gedrochten zijn verantwoordelijk voor de bijnaam van de KW-line: “Ijzeren Muur”.

In 1952 wordt het grootste deel van de KW-line gedemilitariseerd en daalt letterlijk de stilte over het terrein. In het landschap zijn nog altijd vele restanten van deze linie zichtbaar. De meeste bunkers werden immers nooit afgebroken. Ze worden gebruikt als berging, stal, vleermuizentehuis … en bierkelder. Maar er vallen ook nog andere overblijfsels te ontdekken, zoals de antitankgracht in Haacht, die zich ontpopte tot een natuurparel. Het is er zalig wandelen. Een aantal bunkers en stellingen zijn gerestaureerd en de lokale leerlingen “metaal” hebben zelfs een heus Cointet –element nagebouwd. Ook de KW-fietsroute voert ons door Haacht.
Na de inspanning en de bunkers volgt de ontspanning en het bier. Haacht is natuurlijk ook de thuisbasis van Brouwerij Haacht. De brouwerij is gekend van Primus, het Tongerlo gamma en het Ommegang bier.
Brasserie Brouwershof, op wandelafstand van het station van Haacht en recht tegenover de brouwerij, is een must stop. Het is zalig vertoeven in het statige herenhuis met prachtige tuin. De keuken is van goede kwaliteit en serveert Belgische evergreens. De begeleidende bieren komen natuurlijk van de overkant.
Uniek is de Primus met gist of een “gistje” zoals de locals het noemen. Het ongefilterde en ongepasteuriseerde bier smaakt heerlijk fris en combineert de klassieke smaak van pils met een subtiele hint van gist.

http://www.brasseriebrouwershof.be

http://www.haacht.com

http://www.kwlinie.be

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend