Luc De Raedemaeker
BIER & EROTIEK
Gecensureerd, verbeterd en aangepast door Thomas Costenoble.

Bier en kaas? Daar hebben we al iets over gelezen. Werkt. En is altijd een goed idee. Zolang je maar het beste bier aan de heerlijkste kaas koppelt. Bier en chocolade? Hebben we ook al eens iets over gelezen. Werkt ook. Is wat exotischer dan kaas natuurlijk. Maar hé, once you go black, you never go back. Bier en oesters? Weinig over gelezen, maar wat we erover lazen kietelde ons uitermate. En nu we toch voor interessante combinaties gaan: bier en sigaren? Een lange brandende rechte die op tijd geblust wordt…? Ja, daar kunnen we ons ook wel iets bij voorstellen. De ultieme combinatie lijkt ons echter bier en… erotiek. Stijgt allebei naar het hoofd en doet steeds verlangen naar meer. Toch?

DOOR DE EEUWEN HEEN

De eerste erotische “bierscene” dateert reeds van 2000 VC. Een reliëf in terracotta toont een naakte vrouw die bier drinkt met een rietje. Terwijl ze langs achteren belaagd wordt door een man in duidelijke staat van opwinding.

Mmm beer - Décapsulez-moi 2

Dichter bij huis kennen we Jan Primus, (1252- 1294), hertog van Brabant. Deze monarch staat bekend als een stevige drinkenbroeder en gereputeerde vechtjas. De goede man was ook een “womanizer“, een James Bond avant la lettre. Vermomd als troubadour reisde hij door Vlaanderen en Noord-Frankrijk en maakte hij vele vrouwen het hof. Als hij het aanlegt met de vrouw van ridder Valseneuve wordt hij betrapt. De edelman slikt deze belediging niet en daagt Jan Primus uit tot een duel. Op het moment dat Jan Primus in volle galop afstormt op zijn rivaal om hem uit het zadel te lichten roept deze verontwaardigd: “Is het geen schande dat een rechtgeaard ridder zich door een helper laat bijstaan?” Hertog Jan kijkt een moment achterom. Dit moment van onachtzaamheid is genoeg voor tegenstander om toe te slaan en het hart van Hertog Jan te doorboren. Tegen de stervende Jan zegt de valse Valseneuve: “Uw helper was de pul bier die u voor het gevecht dronk. Door hem te benoemen heb ik u kunnen verslaan.” Nog vele goede mannen zullen aan lust, vrouwen en bier ten ondergaan.

De hoppluksters in onze contreien hadden tijdens de hopoogst af te rekenen met een verhoogde geslachtsdrift en een gezwollen boezem. Hop (lupuline) was de grootste boosdoener. Hiervoor zijn er, op de sappige verhalen van oude hoppluksters na, weinig bewijzen voor gevonden. Maar he, het is de gedachte die telt.

EEN TRENDY EN HOT GEGEVEN, PAIRING

Niet elk kaasje past bij elk bier. Sommige chocoladestukjes koppel je beter niet aan bier x of y. En niet elk oestertje krijg je geopend met een bier. Wie deze lijn doortrekt beseft dat ook niet elk standje aan eender welk gerstenat kan gepaird worden – zoals de Engelsen zeggen: pun intended. Sla uw huis-tuin-en-keuken Kamasutrapocket maar eens open. En droom weg.

Of nee, begin toch maar bij de klassieker der klassiekers: de missionarishouding. U waarschijnlijk niet onbekend. En indien wel, betuigen we hier graag onze innige deelneming. Maar toch, mocht het al lang geleden zijn: het betreft hier de meest klassieke houding waarbij de vrouw op haar rug ligt en de man haar eerst bestijgt en vervolgens berijdt. Misschien niet een revolutionaire dan wel een brave, ietwat saaie, maar tegelijkertijd toch oerdegelijke houding. Genot gegarandeerd voor beide partijen. Als u het ons vraagt, valt deze houding perfect te pairen met een klassiek Belgisch Abdijbier. Smaakvol, krachtig en doet wat het moet doen: scoren.

Laat ons echter het oerklassieke pad verlaten en voluit gaan voor de “aanbidding”, in de volksmond beter gekend als “op zijn hondjes”. Mevrouw knielt op handen en voeten en meneer penetreert haar langs achter. De heren van de rockband 2Live Crew omschrijven deze positie maar al te poëtisch als “face down, ass up“. Dit schreeuwt om een Doggie Style Pale Ale van Flying Dog Brewery. Brutale, ietwat agressieve hop tegenover zoete mout. Stootkracht opgevangen door zachte ronding, zeg maar. Natuurlijk kunnen we het ook ietwat dichter bij huis houden en opteren voor een dagelijkse pils. Mannen weten immers waarom.

Mmm beer - Décapsulez-moi 3

En eindigen doen we met een Brut Bier. Die begeleidt het goddelijke orgasme. U weet wel, dat ene orgasme waarbij u allebei spontaan en al even simultaan “DJEEZES!” uitroept.