Yannick de Cocqueau
Bier op de boerderij
Nieuwe coöperatieve
Onlangs werd in Abele, een landelijke deelgemeente van Edingen, een grote hoeve aangekocht door een groep coöperanten. Doel is daar enkele ‘maatschappelijk verantwoorde’ projecten een plaats te geven, hoofdzakelijk projecten die de huidige productiemethodes in de voedselindustrie in vraag stellen en het anders willen aanpakken. Het geheel is nog in oprichting maar stilletjes aan wordt het duidelijk welke richting het zal uitgaan en welke projecten er een plaatsje zullen vinden. Een imker, een champignonkweker, een graanmolen, een bakker, een schapen- / geitenkweker, groentetelers, … en uiteraard een ‘brouwproject’.

Last but not least daar dit misschien wel al een van de meest concrete is … De coöperatieve ‘Bière à la Ferme’ werd deze maand boven het doopfond gehouden en is nu gestart met het ophalen van de nodige fondsen om in oktober effectief een krabbel te kunnen zetten onder de overeenkomst met Ma Ferme. Als dat allemaal vlotjes verloopt zouden we rond de jaarwisseling reeds de eerste brouwsels kunnen zien verschijnen.

Een eerste stap in een langetermijnvisie … 2022 zou er de aanplanting van een hopveld moeten volgen en het jaar daarop zou worden gekeken naar de opstart van een kleine mouterij op dezelfde locatie. Ambitieus, maar eerlijk gezegd, allesbehalve zomaar een wild idee. Als je kijkt naar het team dat hierachter zit en het businessplan dat werd opgemaakt, zul je wel merken dat dit echt geen idee is van een paar geitenwollensokken, maar van mensen die het echt menen. Het project werd geïnitieerd door Brasserie Lefebvre, Brasserie de Silly en Belgo Sapiens Brewers aangevuld met enkele bier minnende coöperanten die wat bijkomend talent en expertise in de schaal brengen.

Mensen die beseffen dat we niet eeuwig kunnen blijven ‘lopen’ in deze ratrace, en het tijd is om eens stevig na te denken over onze productie- en consumptiewijze. Kwaliteit en niet kwantiteit, waardig, de omgeving respecterend, in evenwicht met de natuur en de mens, lokaal, korte keten, … kortom een duurzaam project waarin winst / geld weer een ‘werkmiddel’ wordt en geen doel op zich.

Meer over dit project kun je lezen op de (Franstalige) website en je kunt er uiteraard ook deel van gaan uitmaken mocht het jou interesseren. We gaan hier zeker nog van horen en als er ooit een label komt voor ‘fair trade korte keten bier’ dan zal dit zeker één van de ‘aanstekers’ geweest zijn.

#samendoorbrekenwedeoverconsumptiebubbel … of zoiets!