Yannick de Cocqueau
Bier & snacks
Tips voor vanavond!
Bieren gaan serveren als begeleider van (gastronomische) gerechten geraakt eindelijk wat ingeburgerd. Als er de moeite wordt gedaan om iets deftigs te koken, dan is het ook wel interessant om toch enige moeite te steken in het vinden van het bijpassende bier die het tot een nog leukere smaakbeleving zal brengen. Maar wat met die fastfood? Maakt niet uit? Of toch?

Wie heeft die nooit, die avond waarop je gewoon moe bent, geen zin hebt om de koken en neerploft voor TV? De kasten, frigo en diepvriezer zullen nog wel wat te bieden hebben om de avond mee door te komen. Of je hebt net de hele kamer ingericht in zwart-geel-rood en beslist een paar maten uit te nodigen om samen naar die halve finale te kijken en de nodige voorraad snacks binnen gehaald. Je kunt dan altijd soelaas vinden in dat bier dat voor de gelegenheid in ‘Belgium’ werd omgedoopt, maar hierbij alvast wat uitgeteste suggesties om het anders aan te pakken en doordacht om te gaan met bier en ‘snack’ !

Snacks 1

  • Pinda’s en chips zijn een vaste waarde op de bijzettafel. Een Ciney Blond is een erg vlotte begeleider voor die gezouten peulvruchten die we volhardend noten blijven noemen. Wat de chips betreft, ga eens voor pickles en combineer dat met een Hopus … verrassend.
  • Ergens in een kast zal wel nog een Bifi-worst liggen … een vettig, wat zoetig salamiworstje dat mooi past bij een ‘dubbel’ zoals die van Ename bijvoorbeeld.
  • Chicken Nuggets in de diepvriezer? Frituren die handel en er een zachte IPA bij nemen. Die Vedett IPA is erg vlot te verkrijgen en zeker een goede match.
  • Frikandellen en bitterballen zijn wat kruidiger en kunnen dus ook een bier met een kruidig toetsje en wat body gebruiken. Neem een Tripel Karmeliet of een Chouffe bijvoorbeeld.
  • Cheese Flips kunnen een goede dorstlesser gebruiken. Droog maar met karakter en wat zoetigheid in de ondertoon. Een Speciale Belge zoals Palm is zeer geschikt.
  • Die American Cookies die als ‘dessert’ dienst doen, houden van het gezelschap van een klepper zoals de Malheur 12, die zelf toetsen van chocolade heeft en licht zoetig overkomt. Leuke aanvulling en zeker een mooie afsluiter.

Snacks 2

Toch al een basis om mee aan de slag te gaan en we hebben het vooral ook niet te ver gezocht wat de bieren betreft zodat de kans dat je ook dat ‘gewoon liggen hebt’ groot is. Je zult zien, het zijn details, maar die luie avond wordt er alleen maar meer ontspannend van. Ook de voetbalavond wordt met dat klein beetje voorbereiding nog beter. GO Belgium! #RedTogether !