Yannick de Cocqueau
Biergids
Fietsen langs brouwerijen en topcafés in Oost-Vlaanderen
Ruim twee jaar geleden zag de eerste versie van Plan Bier het levenslicht. Verschillende wandelingen en fietsroutes in de Vlaamse Ardennen werden op kaart gezet. De rode draad was steevast de beleving van onze biercultuur. Ontdekken van het prachtig landschap dat de achtergrond is voor 'Vlaanderens mooiste' met brouwerijen, biercafés, etc. als alternatieve knooppunten om een route uit te stippelen. Recreatief fietsen werd plots een stuk leuker. Na het succes van de kaart in de Vlaamse Ardennen volgden al snel regio Scheldeland en regio Waasland. Nu is het tijd om de kers op de taart te plaatsen (of eerder de kroon op de fles). De net uitgebrachte biergids is een prachtig sluitstuk voor het project zonder evenwel er het einde van te betekenen, integendeel. Een 'must have' in de bibliotheek en de rest zie je wel verder online evolueren.

Biergids Def hires 1

De Biergids Oost-Vlaanderen is een toeristische gids van 110 pagina’s, boordevol praktische informatie, met vijf originele fietsroutes langs knooppunten in de vijf Oost-Vlaamse regio’s én een wandelroute in Gent. Alle routes kregen een uitdrukbaar bierkaartje met knooppunten, een leuke gimmick die bierliefhebbers en ‘gewone’  toeristen op het juiste pad houdt, ook zonder pocket in de hand.

Oost-Vlaanderen bruist van het bier: vandaag telt de provincie liefst 30 brouwerijen, evenveel bierfirma’s (bedrijven die niet over een eigen installatie beschikken, maar samenwerken met een bevriende brouwer om hun ideeën toch in de fles te krijgen) en meer dan 1.000 cafés. Een indrukwekkend palmares en dan is er ook niet veel bijkomende uitleg nodig om duidelijk te maken dat je als bierliefhebber in de regio niet al te veel moeite moet doen om aan uw trekken te komen.

De schat aan informatie die Toerisme Oost-Vlaanderen de voorbije jaren voor Plan Bier verzamelde, werd nu gebundeld én verrijkt in een aantrekkelijke toeristische Biergids voor de héle provincie. Dus ook met Gent, het Meetjesland en de Leiestreek erbij. Een superleuke leidraad die zowel de meest authentieke als de hipste plekjes aan bod laat komen!

Gezien de bierwereld uiteraard niet stilstaat en Oost-Vlaanderen naast een grote biertraditie ook mag rekenen op een mooi mandje innoverende geesten, is alles constant in beweging. Daarom blijft de website van Plan Bier een heel welkome aanvulling. Die houdt je op de hoogte van de komende evenementen en de laatste nieuwtjes. En uiteraard blijven de 3 versies van Plan Bier beschikbaar als perfecte extra als je je in één bepaalde regio verder wil verdiepen.

Wie nu nog een excuus vindt om Oost-Vlaanderen links te laten liggen gaat toch wel heel creatief uit de hoek moeten komen …

overzicht-plan-bier