Yvonne van Houtum
Bierliefde blikt terug
Wat gebeurt er allemaal in Nederland?
Wat gebeurt er allemaal in Nederland op biergebied? Deze vraag stel ik mezelf elke maand, dus zo ook voor maart. Wat voornamelijk opvalt is de populariteit en stijgende consumptie van alcoholvrij bier (er werd vorig jaar maar liefst 18% meer alcoholvrij bier gedronken). Na de session ipa’s en andere verfrissende licht alcoholische bieren lijkt de laag alcoholische trend zich verder voort te zetten in de 0,0% bieren. Bieren zonder alcohol kunnen een uitkomst zijn voor bier liefhebbende bob’s, maar qua smaak zijn ze niet zo spannend. Vandestreek-bier wil hier verandering in brengen en komt daarom met Nederland’s eerste alcoholvrije IPA! Alcoholvrij bier dus, met een dikke hopsmaak. In eerste instantie is de alcoholvrije IPA beperkt beschikbaar en bij succes wordt het bier opnieuw gebrouwen. Ik ben nieuwsgierig naar de smaak en ook of (en welke) brouwerijen gaan volgen...

Sterk Water

Toen bij Tomas Schroën (beter bekend als De Bierverteller), alvleesklierkanker geconstateerd werd, was het duidelijk dat iemand een hart onder de riem kon gebruiken. U ARE HERE magazine twijfelde niet en nam direct contact op met 7 Utrechtse brouwers die binnen no time hun medewerking toezegden. En zo ontstond een samenwerking die zijn weerga niet kent: Brouwerij Maximus, Oproer, VandeStreekBier, De Kromme Haring, Duits & Lauret, CEAUX en Brouwerij Hommeles. Ontwerper Leffe Goldstein en het team van De Bierverteller maakten de groep compleet. In overleg met Tomas is gekozen om een blond bier te brouwen met tarwe, haver, kurkuma en groene thee. De officiële release van STERK WATER is zaterdag 27 mei tijdens het Utrechts Bierbrouwers Festival en de opbrengst gaat naar het goede doel: Support Casper.

 

Wat je als bierliefhebber moet weten

Fiona de Lange (internationaal biersommelier) beschrijft in haar nieuwe boek 350 essentiële feiten, tips en bierwetenswaardigheden. Zeer complete en nuttige informatie over bier voor zowel de beginnende bierdrinker als de ervaren liefhebber. Van het productieproces en het proeven van bier tot het kopen van en beleggen in bier. Hoe gaat moutproces in zijn werk? Hoeveel biersoorten zijn er? Zijn er spelregels voor het combineren van bier en eten? Welke bieren kun je goed bewaren? Welke smaken ontstaan er bij het rijpen van bier? enz. enz.

 

– BIER UITGELICHT –

Walhalla Craft Beer – Deamon #3

Ken je de bieren van het Amsterdamse Walhalla Craft Beer al? Brouwer Aart van Bergen haalt zijn inspiratie uit de Amerikaanse craftbeerscene en fantasieboeken, films en games. Hij brouwt de lievelingsbieren van de goden en heeft inmiddels een vast Walhalla-assortiment opgebouwd met; Loki (Golden IPA), Osiris (Farmhouse Ale), Shakti (Double IPA) en Wuldor (UK Barley Wine). Het nieuwste bier van Walhalla is Deamon #3 uit de limited edition series. Deze Imperial Brown Ale 8,6% is krachtig en zoet met geroosterde tonen. Koffiebruin van kleur, mistig-troebel met een flinke (crèmekleurige) schuimkop. Geuren van mokka, koffie, roodfruit en biscuit komen je tegemoet als je dit bier ruikt. Deze Imperial Brown Ale is gebrouwen met veel Engelse brownmout en Amerikaanse Willamette hop. Het mondgevoel is krachtig en romig. De bitterheid (50 IBU) in het bier wordt wat verbloemd door de zoetheid en de geroosterde tonen.

 

Heb je zin gekregen in één van de Walhalla biertjes? Bij de meeste online biershops zijn de bieren verkrijgbaar en ook de meeste bierwinkels hebbe het e.e.a. aan Walhalla bieren op de planken staan.

 

– BIER EVENTS –

De leukste bierfeestjes in april !!

Het is volop voorjaar, dus tijd voor lente(bock)festivals zoals bijvoorbeeld Lammetjesdag in Haarlem of het Meibockfestival in Amsterdam. Wat je ook niet mag missen deze maand is American Beer Celebration in Breda. Meer dan 250 bieren van Amerikaanse bodem, waarvan 20 van het vat en heel veel van fles. Bieren worden gelimiteerd aangeboden en de proeflijst verandert continu. Daarnaast kun je lekker eten uit de Amerikaanse keuken. Of wat dacht je van Bierfestival Groningen met vier dagen lang een groot aanbod aan nationale en internationale bieren, verschillende masterclasses en op woensdag kun je aanschuiven voor het grootste bierdiner van Nederland!

 

– BIERHOTSPOT –

Poesiat & Kater – Bierbrouwerij en proeflokaal

Alweer een nieuwe hotspot in Amsterdam! Zowel de brouwerij als het proeflokaal van Poesiat & Kater zijn gevestigd in het gebouw wat ooit een ammoniakfabriek was, gelegen aan de Polderweg 648. Een schitterend gebouw dat dateert uit 1885 waar op het dak de originele plofkappen nog te zien zijn. De brouwerij brouwt zowel Poesiat & Kater bieren (Muuke Pale Ale, Kaintz Tripel, Wisse Gose, Kercken Porter), als de Van Vollenhoven bieren. Deze Van Vollenhoven bieren zijn traditionele en historische Hollandse bieren met een moderne twist in receptuur. De bieren worden in principe gebrouwen naar de recepten zoals die gebruikt werden in de Van Vollenhoven brouwerij in de vorige eeuw, maar met kleine aanpassingen. Ook om een hapje te eten zit je hier goed. Van bittergarnituur en borrelplanken tot frisse salades, Noordzeekrab en runder-short-ribs. Meer…

 

– BIER &FOOD –

Goed gevulde blauwe kaas quiche & Guinness

Bij een stevige Stout als Guinness hoort een stevige snack, daarom deze goed gevulde blauwe kaas quiche. De intense smaak van de blauwe kaas gaat harmonieus samen met de diepe, licht gebrande smaak van Guinness. Het ideale comfortfood voor het weekend!

 

Ingrediënten voor een goed gevulde quiche: 6 plakjes roomboter bladerdeeg | 5 eieren | 0,2 dl. room | geraspte kaas, een handje vol | 80 tot 100 gram blauwe kaas, bijvoorbeeld Castello Creamy Blue | 10 plakjes katenspek | flink wat walnoten | 150 gram kastanje champignons | bosje lente-ui | klein beetje olijfolie (om de champignons in te bakken) | peper en zout

 

Wat je nog meer nodig hebt: quichevorm | bakpapier

 

Zo maak je het: – Verwarm de oven voor op 200 graden. – Leg een velletje bakpapier in de quichevorm en bekleed de vorm met het bladerdeeg (zorg dat je het bladerdeeg goed aan elkaar plakt). – Snijd de champignons in vieren en bak kort aan in wat olijfolie. – Snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes en hak de walnoten in grove stukken. – Giet het bakvocht van de champignons en verdeel de champignons over de quiche, samen met de lente-ui en de helft van de walnoten. – Klop de eieren los met de room en wat peper en zout, spatel daarna de geraspte kaas erdoor en giet het mengsel bij de champignons, walnoten en ui-ringetjes. – Snijd de blauwe kaas in stevige plakken, halveer de plakjes katenspek en verdeel alles over de quiche. – Maak af met de rest van de walnoten en bak de blauwe kaas quiche af in ongeveer 25 minuten.

 

 

Tot volgende maand, proost!

Yvonne

Bierliefde.nl