Erik Verdonck
EK 2020
Het bierteam van AH
Vergeet de pronostieken. Wij scoren op het bierfront met een internationaal elftal dat niemand had zien aankomen. Ze zijn achter de schermen getraind. Hun tactiek op het terrein? Verrassen of liever gezegd, overdonderen. Mooi, maar wat is het geheim van hun succes? We klappen niet graag uit de biecht maar we geven toch dit mee: gemotiveerde spelers, een hecht en vooral, lekker team. Om je dorst mee te lijf te gaan of echt van te genieten. Een voorproefje van de opstelling.

Spits

De Punk IPA (5,6%) van Brewdog zet je maar best in als diepe spits. Die punks staan namelijk nogal op hun ‘individuele autonomie’ dus laat die daar alleen van voor maar lopen en initiatief nemen. Er komt beslist af en toe iets uit en zal sowieso een luis in de pels van de verdediging van de tegenstander zijn.

De amberkleurige Kerel saison (5,5%) van VBDCK is een topschutter waar menig team op aast. Zal hij langer dan één ‘saison’ bij ons blijven? Hij bedwelmt alvast de aanvallers met zijn kruidige neus, fris, doordrinkbaar karakter en kruidige afdronk. Wil je hem echt vatten, proef ‘m dan met verse asperges, vette vis of half harde haas erbij.

Ook de lichte session IPA Uiltje Brewing FF lekker (3,6%) hoort in de spits. Eentje om door te drinken. Grassig, fruitig, frisbitter… Vederlicht en vol van smaak.

Middenveld

De allemansvriend Goose Midway (4,1%) van Goose Island uit Chicago is de geknipte centrale middenvelder. Deze lichte session IPA verrast met pittige aroma’s en smaken van citrusfruit, pompelmoes en hop. Er is geen doorkomen aan.

Laat blonde Mooie Nel (6,5%) van Jopen zeker niet lopen. Ze geurt naar een tropische fruitmand met hinten van papaja, lychee, abrikoos en citrus. In het glas belooft ze fris en levendig gerstenat met toetsen van fruit, hars, hop en een zalig bittere en hoppige afdronk. Laat ze je op je honger, schenk ze dan bij gegrilde kabeljauw met citroengras, kippenbouten met groene olijven en citroen.

Brewdogs Hazy Jane (5%) is een New England IPA met Schotse roots. Ze kreeg extra aroma’s van ananas, mango en sinaasappel mee door de dry hopping. Troebel, fruitig met een licht bittertje. Eentje die je lang aan de praat houdt.

En voor de gendergelijkheid houden we Blondie (5,8%) van ‘t IJ in het midden. Een zachte blond meergranenbier met kruidige aroma’s en een frisse kleur. Of hoe traditie je eeuwig jong houdt.

Verdediging

Met de gouden Mannenliefde (6%) van Oedipus als laatste man heb je een muur achteraan. Niemand passeert hem ongemoeid. Deze saison geurt naar licht geroosterd brood, specerijen en fruitige hop. Je proeft een droogbitter bier met een korte afdronk die je niet op je dorst laat.

Na enkele glazen staat de goudblonde Zeezuiper (8%) van de Belgisch-Nederlandse Scheldebrouwerij links back. Kent hij het verschil niet meer tussen bak- en stuurboord, zet hem dan gerust rechts. Mout, koriander en bloemen kleuren het aroma terwijl hij zoet en fruitig smaakt in de aanzet, met een vleugje koriander en een zacht bittere afdronk.

Op die andere back zet je de alcoholvrije Lowlander IPA (0,3%) van, ja… Lowlander. Wel die zingt het lang uit op het veld. Open het flesje en de tropische vruchten waaien je reukorgaan tegemoet. Je herkent vast mango, sinaasappel, kardemom… en je proeft een subtiel bittertje. Onze tip: bij een lichte, vegetarische curry voelt hij zich pas echt op z’n gemak.

Doel

De blonde Lamme Goedzak (7%) van Scheldebrouwerij heeft zijn naam niet gestolen. Tijl Uilenspiegels beste maatje zet je maar best in het doel want op de grasmat is hij niets waard. Honing, pilsmout en hopbitter kleuren zijn parfum. Je proeft kruiden, mout, honing en de bittere afdronk zindert lang na. Het feest kan niet meer stuk bij een zachte lamsschouder met witte bonen.

Wij geloven in dit gemengd elftal waarvan iedereen zal lusten. Straffe spelers, niet te snel uitgeteld op het veld, een show waarvan je maar niet genoeg krijgt.