Yannick de Cocqueau
Biolegere
Ons Wekelijks Bier
Stevig in de karnavalsfeesten gevlogen? Weinig geslapen, Tournée Minérale den boom in gestuurd en de lever toch wat op de proef gesteld? Misschien toch niet slecht om dan even een kleine 'recuperatieperiode' in te lassen, dat doen de beste topsporters blijkbaar ook. Wil je dus toch nog van een uiterst smaakvol bier kunnen genieten zonder al te veel alcohol binnen te spelen, dan kunnen we alleen maar de verdiensten van de Biolégère even in de kijker zetten.

De Henegouwse ‘Brasserie Dupont’ is wereldberoemd voor haar bieren in de traditionele Saison stijl. Een product als de Saison Dupont voorstellen is als een open deur intrappen, maar in het gamma zit ook een wat minder gekend pareltje dat zelden uit de schaduw van die grote broer geraakt. De Biolégère ontstond in 1992. De brouwerij wou toen de uitdaging aangaan om een laag alcoholisch bier te maken zonder al te veel aan smaak in te boeten. Het bier moest ook duidelijk de ‘signature’ van de brouwerij dragen. Wat toen uit de ketels is gekomen is een echt toppertje dat zijn tijd voor was (mooi gehopte, laag alcoholische bieren werden pas later populairder) en tegelijk teruggreep naar de tijd waar de seizoenarbeiders hun dorst lesten met bier dat hun werkzaamheden niet teveel vertroebelde (ze dronken er dan ook liters van…).

Mocht je deze telg van de Dupont-familie nog niet kennen, geen seconde aarzelen. Zeker nu de lente ook meer en meer aan de voordeur aanklopt, ga je er nog veel genot aan hebben!

Bier: Biolégère

  • Brouwerij: Brasserie Dupont (BE)
  • Volume: 25 cl
  • Alcohol Volume %: 3,5% ABV
  • Uitzicht: Bleek stroblond en een beetje wazig. Lichte en fijnmazige witte schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Frisse neus met een zachte moutige ondertoon en een mooi hop aroma. Wat grassig, klein pepertje, groene appeltjes en een vleugje citrus.
  • Smaak: Lichtvoetig, maar toch zachte aanzet met wat mout. Fris koolzuur. Opkomende bitterheid die mooi doorvloeit in de droge afdronk. Fris hoppige afdronk met een fruitige en licht kruidig accent.
  • Foodpairing: Perfecte dorstlesser, aperitief, terrasbieren,… maar past ook uitstekend bij frisse salades, witschimmel kazen, zalmfilet met limoensaus.

De Biolégère wist de viering van haar 30ste verjaardag te bekronen met een zilveren medaille op de Brussels Beer Challenge. Als ‘lichtste’ deelnemer bij de ‘Traditional Saison’ is dit best een prestatie en een bewijs dat het bier ondanks haar laag alcoholgehalte toch een ongelooflijke smaakintensiteit -en complexiteit weet neer te zetten. Ze moest enkel in de schaduw blijven van die ‘grote broer’, die met het goud ging lopen.