Yannick de Cocqueau
Black Rocs
Ons Wekelijks Bier
Misschien weinig geweten maar de Abbaye des Rocs kan worden gezien als de eerste microbrouwerij van België. Eind jaren ’70 hadden de bevoegde instanties niet veel ervaring in het afleveren van vergunningen voor brouwerijen die qua volume eigenlijk niet veel voorstelden. De reactie zal dus eerder geweest zijn van ‘waar kom jij nu mee af, al dat werk om zo iets onnozel en klein te gaan erkennen?’. Maar de Abbaye des Rocs kreeg toch haar ‘uitzondering’ en mocht officieel van start en haar bieren commercialiseren. De tijden zijn gelukkig veranderd want we zouden anders wel veel prachtige bieren van kleinere brouwerijen moeten mis lopen.

Ook de brouwerij uit het prachtige dorpje Montignies-sur-Roc (deelgemeente van Honnelles) maakt nog steeds schitterende bieren. De Black Rocs is daar zeker een van, zowel in haar basis versie als na een klein verblijf op vat …

Black Rocs:

  • Alcohol Volume %: 7,5%
  • Volume: 33 cl
  • Kleur: Diep, donker bruin. Bijna zwart en ondoorschijnend. Mooie, vaste schuimkraag.
  • Geur/Aroma’s: Geroosterde mouten, cacao, koffie. Harsige hop toets. Niet super uitgesproken, maar evenwichtig en elegant.
  • Smaak: Geroosterd. Beetje moutzoetigheid. Fris koolzuur. Opkomende bitterheid dat vrij intens is in de afdronk. Mooie gebrande toets en vrij droog.
  • Foodpairing: Salade met eendenborst en gedroogde vijgen, rood vlees gegrilld op de BBQ, crème liégeoise.

Het bier won een gouden medaille tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge.

© Bart Van der Perre