BOER ZOEKT VROUW

Kaas vindt bier

Van een kaasje met zo’n naam kan je alleen maar vonken verwachten. Vrij vertaald betekent Bou d’Fagne ‘lompen boer van het Veen’. De naam is nog zo slecht niet gekozen daar het om een kaas gaat die nogal rechtaan rechtuit is. Al bij het openen van de verpakking komt een stevige geur je tegemoet die afkomstig is van de geeloranje gewassen korts. Pittig en gistig. Als je de korst met de vingers vast neemt blijft die wat plakken en zit de geur van de kaas 2 dagen nadien nog in je vingers. Vergelijk het met een Chaumes, waar je hetzelfde fenomeen kunt vaststellen. In de smaak krijg je dezelfde aanzet als je de korst mee eet.

Meestal kan je van ‘lompe boeren’ toch wel zeggen dat ze nogal ruw en plomp zijn in de eerste omgang, maar dat achter die houding ook vaak een goed hart verborgen zit. Wel bij die kaas is dat even waar. Achter de korst zit namelijk een romige, zachte zuivel waarin je de aanvankelijke pittigheid wel kunt terugvinden, maar dan wel op een veel aangenamere, zachte manier. Hier is het niet meer ruw of onbeschoft en moet je eerder het woord ‘karaktervol’ in de mond nemen. Je laat je dus best niet afschrikken door de wat vijandige eerste indruk. Die kaas moet je aansnijden om zijn ‘innerlijke’ schoonheid ten volle te kunnen ontdekken. Het is best een zachtaardig ventje.

De Bou d’Fagne komt zoals de naam het al doet vermoeden uit de provincie Luik en niet toevallig van bij Herve Société. Je kunt hem evenwel in de meeste supermarkten terugvinden en dit in blokken van 200g. Er bestaat echter ook een grotere versie van 1,2kg die iets zachter overkomt dan zijn klein broertje, zeker als je het hart van de kaas proeft. De grote variante is echter vooral voor horeca en groothandel bestemt.

De fijne,  smeuïge kaas met een pittige smaak past heel mooi bij een al even pittig en verfijnd bier als de Westmalle Tripel. De esterige fruitigheid van het bier als partner voor de gistige pittigheid van de kaas en de fijne hopbitterheid van de Antwerpenaar als partner voor de zacht romigheid van de Luikenaar. Laat de paringsdans maar in alle hevigheid losbarsten.

Wil je nog meer vernemen over kaas, bier en de combinatie van beide, mis dan zeker het volgende nummer van Bier Grand Cru niet. Het eerste nummer van 2018 wordt uitermate smeuïg en ligt vanaf volgende week in de rekken van uw Relay en Carrefour (maar toch niet in de zuivelafdeling).

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!