BOERDERIJ-BROUWERIJ

Bière à la Ferme

Een dik jaar geleden schreven we reeds over een coöperatief project in Edingen met als doel om toch een beetje al onze huidige productietechnieken in vraag te stellen. Het streven naar winst, rendement, schaalvergroting en efficiëntie gaat vaak ten koste van mens en milieu. Het moest toch ook anders kunnen? Terug keren naar de bron, een tijd waar bier werd gemaakt op de boerderij, met de eigen grondstoffen om het nadien ook rond de kerktoren te verdelen.

Meer over de doelstellingen en het project vind je o.a. in ons vorig stukje i.k.v. de oproep voor coöperanten, maar het concept leek ons toch interessant genoeg om even een stand van zaken te geven. Het betreft namelijk niet het zoveelste voorbeeld van ‘green washing’ en ze hebben daar namelijk niet stil gezeten.

Het minimale bedrag om van start te gaan werd opgehaald, de coöperatieve opgericht, een brouwinstallatie ingekocht, de ruimte ingericht, een brouwer aangeworven, testbrouwsels gemaakt en recentelijk werden ook de eerste echte brouwsels aan de coöperanten en de buitenwereld gepresenteerd. De hele voorraad Triple Fourche en Saison de Ferme ging er meteen door en ondertussen zijn de volgende batches daarvan op hun nieuwe bestemming (dorstige kelen) aan het wachten.

De aanleg van een hopveldje zit in de pipeline, maar in afwachting dat die rendeert wordt er gewoon met hop van eigen bodem gewerkt. Voor het beslag komt de mout uit het nabijgelegen Belœil terwijl voor de ruwe granen reeds beroep kan worden gedaan op de eigen oogst (Ma Ferme). De plaats voor de eigen mouterij is voorzien, maar … stap voor stap.

Met het eindejaar in het vooruitzicht werd voor een ‘winterbier’ gezorgd, maar ook daar was de beschikbaarheid van lokale ingrediënten essentieel. Zo werd de ‘Friskette’ geen zwaar donker bier met Oosterse kruiden als steranijs en kaneel die je zo vaak in dit type brouwsels terug vindt, maar een stevig tarwebier met een aandeel ruwe tarwe van de omliggende velden van Ma Ferme. Eens wat anders en een origineel Kerstgeschenk als je bierliefhebbers over de vloer krijgt.

Kortom : Kleinschalig, lokaal, zo dicht mogelijk bij en samen met de gemeenschap en coöperanten. Het zijn deze laatste die bijvoorbeeld een handje toesteken bij het bottelen, die helpen de brouwerijwinkel te bemannen, en zich in verschillende groepen hebben georganiseerd om de verdere uitrol, de communicatie, de financiën, … in goede banen te leiden. Een coöperatie met actieve en betrokken coöperanten, zoals het hoort!

Momenteel wordt beetje per beetje het verdeelnetwerk uitgebreid. Je kun het bier uiteraard aankopen in de brouwerij zelf, evenals bij enkele bevriende zaken. De volledige lijst vind je op de website. Wil je meer ontdekken over ‘Bière à la Ferme’ en hoe het past in het ruimer project van Ma Ferme, reserveer dan alvast 15 april in jouw agenda. Die dag is er een feestelijke opendeur.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!