Bier Grand Cru
Brouwen en schieten
SCHIETVELD UIT 1489 LIGT ACHTER BROUWERIJ OUD BEERSEL
In Brouwerij Oud Beersel werd een diorama ingehuldigd over de beschieting van het Kasteel van Beersel. Uit oude geschriften blijkt dat het schietveld uit 1489 achter Brouwerij Oud Beersel ligt.

Op de kaart van Popp, een verzameling van kadasterkaarten uit de 19deeeuw, worden weiden en boomgaarden achter de huidige brouwerij Oud Beersel aangeduid als “Schietveld”. Er wordt algemeen aangenomen dat de artillerie met verschillende tientallen stukken geschut van daaruit het kasteel heeft beschoten. “Het Schietveld ligt perfect in de richting van waaruit het kasteel beschoten werd en ligt tevens langs de enige berijdbare weg uit die tijd, nu de Laarheidestraat” zegt Marc Desmet van het Heemkundig Genootschap van Beersel.

Recent werden de eerste opgravingen gedaan achter de brouwerij. Er wordt voornamelijk gezocht naar gietijzeren stukken gebruikt door de artillerie uit die tijd. De eerste stukken worden nu gedateerd en de gronden worden verder onderzocht. Op het bovenste gedeelte van deze gronden werd in 2016 de kriekerij aangeplant met streekeigen Schaarbeekse kriekelaren. De opgravingen hebben geen invloed op de kriekerij daar het over kleine stukken metaal gaat. Om dit deel van onze rijke geschiedenis kenbaar te maken aan een groter publiek werd er een diorama van de beschietingen in 1489 van het Kasteel van Beersel ingehuldigd.

Het logo van Oud Beersel bevat het Kasteel van Beersel en prijkt op al haar flessen. De bieren van Oud Beersel worden in meer dan 30 landen verkocht waardoor Beersel op de kaart van de bierliefhebber wordt geplaatst. “Het diorama is een mooie aanleiding om de bezoekers aan de brouwerij warm te maken voor onze rijke lokale geschiedenis” zegt Gert Christiaens van Oud Beersel. Het diorama is vanaf nu te bezichtigen tijdens de openingsuren van de brouwerijwinkel, iedere zaterdag tussen 9u en 14u te Laarheidestraat 232 in Beersel en tijdens de brouwerijbezoeken.

http://www.oudbeersel.com