Yannick de Cocqueau
Brouwerij Boon
wordt 'Belgian Family Brewer'
Na dat zowel Palm als Bosteels moesten uittreden door het verliezen van hun volledige onafhankelijkheid (na overname door respectievelijk Bavaria en AB InBev), zien de Belgian Family Brewers hun ledenaantal weer groeien. Brouwerij Strubbe werd vorig jaar verwelkomd en vandaag werd ook brouwerij Boon opgenomen als lid van de vereniging.

Het label Belgian Family Brewers werd in 2007 in het leven geroepen om de consument de nodige zekerheid te geven omtrent de herkomst en de productie van zijn bier. Om het logo te mogen dragen moet een bier namelijk ‘origineel’ zijn (dus niet onder verschillende etiketten verkocht worden) en voor meer dan 50 jaar ononderbroken in België gebrouwen worden door een onafhankelijke familiale brouwerij. Zo wou men een halt kunnen toeroepen aan bieren en brouwerijen die beroep deden op een ‘Belgische Traditie’ waarop ze geenszins beroep konden doen. Een traditie opbouwen vraagt tijd …

Speciaalbier wordt vandaag over de hele wereld gebrouwen, maar veel bierstijlen vinden hun oorsprong bij de familiale Belgische brouwerijen. De leden van Belgian Family Brewers liggen dan ook mee aan de basis van talrijke bierstijlen. Denk bijvoorbeeld aan de oud bruine, lambiek of saison bieren. Deze bieren zijn nu opnieuw in opmars en dan wil iedereen maar al te graag op dat succes mee surfen, maar het is niet steeds zo geweest. In sommige gevallen (lambiekbieren om er maar een te noemen) werd een stijl zelfs in haar bestaan bedreigd.

Bepaalde bierstijlen die wij als typisch Belgisch en vanzelfsprekend beschouwen zijn dus vooral blijven voortbestaan door het volharden van enkele brouwerijen waarin de kennis en het vakmanschap werd doorgegeven van generatie op generatie. De volgende generatie wou in geen geval hetgeen de vorige had achtergelaten laten teloor gaan. Er werd dus gewoon verder gedaan ook als het wat moeilijker ging. Zo werd bij manier van spreken een beetje de basis van onze unieke Belgische biercultuur gelegd. Het conservatisme waar nu niet zelden negatief over wordt gepraat bezorgde ons gewoon ons imago van bierland. Het resultaat van zo’n zorgvuldig bewaarde traditie verdient wel enige erkenning en wanneer een traditionele bierstijl weer opleeft en weer meer brouwerijen zich er aan wagen, mag de consument duidelijk worden gemaakt welke bieren hier de basis voor hebben gelegd. Het BFB-label was geboren.

Belgian-Family-Brewers

Een authenticiteitslabel dat zeker niet alle bieren omvat die enige verdienste hebben in dit verhaal, maar van de goed 150 bieren met het BFB-label ben je dus zeker dat ze een significante rol hebben gespeeld en mee de identiteit van onze Belgische Biercultuur hebben gevormd (en nog steeds vormen). Dat de bieren van Brouwerij Boon hier zeker hun plaats in verdienen is overduidelijk.

BFB-Boon

Frank Boon was als prille twintiger reeds geïnspireerd door de bierstijl Oude Geuze en nam in 1978 de geuzestekerij van René De Vits over. De brouwerij bestaat sinds 1680 en door de overname werd de voortzetting ervan bestendigd. Op dat moment was er weinig geloof in de toekomst van de bierstijl Oude Geuze. Frank koos er vanaf het begin echter voor om geen compromissen te sluiten op het vlak van kwaliteit. En met succes, want de geuzestekerij werd al snel te klein. In 1990 werden de eerste testbrouwsels gemaakt op een nieuwe en grotere locatie in Lembeek. De remonte werd verdergezet en ondertussen zijn de bieren van Frank wereldberoemd. Met zonen Jos en Karel is de familiale opvolging bovendien verzekerd.

Boon