Yannick de Cocqueau
Bruegels FietsFeest
Al fietsend sneukelen
Op de officiële lancering van het bruegeljaar en alle daarbij horende activiteiten is het nog even wachten. In 2019 zal het 450 jaar geleden zijn dat Pieter Bruegel de Oude overleed. De Vlaamse meester zal dan ook gepast en overvloedig herdacht worden in het Pajotenland en de Zennevalei. Waarom zouden we echter tot dan wachten als we het nu al kunnen aanwenden als excuus voor een leuke en lekkere dag ...

Pieter Bruegel de Oude staat vooral bekend voor zijn dagdagelijkse taferelen. Geen ‘tralala’ maar vooral alledaagse scenes uit het boerenleven. Hij wordt dan ook niet voor niets de ‘Boeren-Bruegel’ genoemd. Ook ‘De Toren van Babel’ hoort tot zijn meest bekende werken, maar wij onthouden hem liever voor de al niet minder bekende ‘Boerenbruiloft’ en ‘Parabel van de blinden’. De mens zoals hij is met al zijn zwaktes en dit met het prachtig Brabants landschap op de achtergrond. Het zijn die taferelen uit zijn schilderijen die je op het Bruegels FietsFeest voorgeschoteld krijgt.

Bruegel aan het werk © Visit Flanders

Bruegel aan het werk © Visit Flanders

Tien fietsroutes vertrekkende van vier verschillende startplaatsen loodsen je langs de mooiste plekjes van het Pajottenland. Uiteraard worden er meer dan genoeg zijsprongen voorzien om niet enkel van het landschap te kunnen genieten, maar ook van al het lekkers dat het Pajottenland te bieden heeft. Uiteindelijk zijn eten en drinken en dan vooral de Pajotse streekproducten, ook een essentieel onderdeel van de schilderijen. Langsheen de routes openen een twintigtal producenten en horecazaken hun deuren om ook dit luik meer dan deftig aan bod te laten komen.

Moe en voldaan van het al fietsend sneukelen, is het tijd om volop in te spelen op de Boerenbruiloft. Bij brouwerij Lindemans wordt een groots slotfeest georganiseerd met muziek, eten, drinken, ambiance, … je duikt zo de sfeer van het schilderij in. Dat daar dus ook zeker bier bij hoort lijkt dan ook de evidentie zelf. Die kruiken van Bruegel waren heus niet gevuld met water en gezien Lindemans aantreed als gastheer voor het slotfeest, gaat alle eer naar de lambiekbieren. De brouwerij maakt voor de gelegenheid zelfs een speciaal Bruegellambiek. Ook dropsgenoot 4 Pajot komt met een speciaal Bruegel FietsFeestbier op de proppen die je zult kunnen ontdekken op de aanwezige streekproductenmarkt.

Als je dus wil ervaren hoe de slogan van de dag ‘fiets, proef, geniet’ wordt ingevuld, zet je best meteen 24 juni in jouw agenda en schrijf je meteen in voor deze eerste editie van het Bruegel FietsFeest!

© Luc Bohez

© Luc Bohez

19884503_1423978744347876_524872046958007946_n