Bier Grand Cru
Is België hét bierland bij uitstek ?
TIENDE EDITIE VAN DE BRUSSELS BEER CHALLENGE
Het alleenrecht op brouwerijen hebben we niet meer. In het buitenland borrelt er van alles in de brouwketel. In de US tellen we meer dan 4200 Craft breweries; traditionele wijnlanden zoals Frankrijk en Italië overschrijden de kaap van 1000 brouwerijen; bier is hot in het hoge Noorden; traditionele bierlanden als Groot-Brittannië en Duitsland ondergaan stilaan een ware revolutie. Maar niet getreurd, eind september registreerde ZYTHOS vzw (die zich onder andere bezighoudt met de opvolging van het aantal brouwerijen, bierfirma’s, lambiekbrouwers, geuze- en bierstekers) de 400ste brouwerij. De eer viel te beurt aan het Brusselse DrinkDrink, die de stap van bierfirma naar brouwerij heeft gezet.

België telt nu een 700-tal officiële bierproducenten. En daar mogen we terecht trots op zijn.

Ook kwalitatief gaat het buitenland met rassen schreden vooruit. Leest u de resultaten van de laatste Brussels Beer Challenge er maar eens op na. Rest de vraag: Is België nog steeds het beste kleinste bierland ter wereld?

Antwoord op de tiende editie van de Brussels Beer Challenge op 30/31 oktober en 01 november in Brussel. De Brussels Beer Challenge houdt de vinger aan de pols en is een barometer voor de Belgische en Internationale brouwerijen.

“The Brussels Beer Challenge is one of World’s beer contests that matter: wellorganized, warm atmosphere and in a heartland for brewers and beerlovers.” – Sven Gatz (Brussels Minister and beerlover)

Recordaantal bieren!

De Brussels Beer Challenge blaast 10 kaarsjes uit! De Brussels Beer Challenge keert voor deze verjaardagseditie terug naar de stad waar het tien jaar geleden allemaal begon. Brussel is beroemd om zijn iconish stadhuis op de Grote Markt, zijn Manneken Pis, zijn Atomium, … en natuurlijk om drie heerlijke delicatessen: chocolade, friet en… bier! Brussel is de place to be(er) voor wie overdag wil shoppen en ’s avonds wil feesten. Het is een bruisende plek waar Vlamingen, Walen, ‘Ketjes’ en meer dan 160 verschillende nationaliteiten samenleven in de hoofdstad van Europa. Een internationale stad voor een internationaal evenement! Deze metropool is de ideale gaststad voor deze tiende editie van de Brussels Beer Challenge. Na de zeer succesvolle maar ietwat troosteloze covid editie van vorig jaar trekken we alle registers
open en gaan we voor een spetterend event. Moge de beste winnen. Drie dagen lang proeft een panel van 75 internationaal gereputeerde bierkenners 1800 bieren uit alle hoeken van de wereld. De deelnemende bieren worden onderverdeeld in categorieën, gebaseerd op
origine, typiciteit en stijl en vervolgens gewikt en gewogen. Op het einde van de drie degustatiedagen worden de beste bieren in elke categorie beloond met een gouden, zilveren of bronzen award.

Deze professionele bierwedstrijd is een unieke opportuniteit voor alle bierproducenten om zich te meten met de allerbeste internationale en Belgische brouwers.

Over de Brussels Beer Challenge
De Brussels Beer Challenge, de eerste professionele bierwedstrijd in België, werd in 2012 door BeComev (Beer Communications & Events) onder leiding van Luc De Raedemaeker en Thomas Costenoble opgericht als antwoord op de groeiende interesse in de biercultuur. De eerste
editie van de Brussels Beer Challenge vond in 2012 plaats in de Beursschouwburg te Brussel. Sindsdien veranderde het event regelmatig van locatie en groeide de wedstrijd uit tot één van de belangrijkste en meest prestigieuze wedstrijden ter wereld.

Belangrijkste doelstellingen:

  1. De promotie van de biercultuur.
  2. Het organiseren van een faire en professionele wedstrijd onder professionele brouwers.
  3. Het bieden van een kwaliteitslabel aan de bierconsument en van een sterk marketinginstrument aan de deelnemende brouwers.

Foto’s © Bart Van der Perre