BUGS

Beestjes en bier. “Echt niet!” Of toch?

“Uh bah dat ga ik echt niet eten! Met die pootjes en die vleugels..” Hoewel over de hele wereld meer dan twee biljoen mensen wel eens insecten eten en het steeds populairder aan het worden is, moeten veel mensen er nog steeds van gruwelen. Eerlijk gezegd ik ook. Toch ben ik nieuwsgierig genoeg dat ik het wel eens wil proberen. En als je deze sprinkhanen, krekels en meelwormen gewoon als een zoutje benadert dan valt het vast mee, hoop ik… Samen met Jimini’s heeft de Bierverteller diverse combinaties gemaakt met beestjes en bier, en ik ga er drie uitproberen. Wish me luck!

Omdat ik nog best wat sceptisch ben over of ik het wel lekker ga vinden, en het toch ook wel een beetje eng is, begin ik met één van de kleinste beestjes met de (naar mijn verwachting) meest uitgesproken smaak. In dit geval zijn dat de smoked onion bbq krekels. De krekels zijn knapperig, vol van smaak en vallen me 100% mee. Als ik er vervolgens een rookbier bij drink wordt de gerookte uien-smaak alleen maar versterkt, en dat is positief. One down, two to go!

Zonder er eigenlijk bij na te denken pak ik een paar meelwormen en stop ze in mijn mond. Hm best lekker eigenlijk. De meelwormen zijn gekruid met sesam en komijn. Deze kruiden versterken de kruidigheid uit de tripel die ik erbij drink. In vergelijking met het vorige beestje (en wetende welke ik nog moet eten) is dit de meest toegankelijke insect-snack. Omdat ik verwacht dat niet iedereen zomaar een insect naar binnen schuift, heb ik de meelwormen als ingrediënt gebruikt voor cupcakes. Doordat de meelwormen nog even de oven in gaan worden ze extra knapperig. Het zoete van het cakeje gaat ook uitstekend samen met de tripel waardoor dit een leuke instapsnack is. Of zet deze beestjes en biercombinatie in als dessert!

En dan.. de sprinkhaan. Hier zie ik het meest tegenop. De smaak die Jimini’s deze beestjes heeft gegeven is; peper en gedroogde tomaten. Ik drink eerst een grote slok van een dubbel en vervolgens bijt ik de helft van de sprinkhaan af. Dit is wel echt de insect-eet-ervaring zoals ik me die ik me van tevoren had voorgesteld. Ik weet niet of ik hier aan kan wennen, maar de smaak van de sprinkhaan sluit wel goed aan bij het bier. Het bier wordt iets minder zoet.

Ja, beestjes en bier is beslist een leuke combinatie en weer eens wat anders dan een zak chips of borrelnootjes. Voor mij is de sprinkhaan nog een stapje te ver, maar een krekeltje of een meelwormpje zo af en toe.. Wel met een biertje erbij! Omdat de smaken elkaar mooi aanvullen en de beestjes net wat lekkerder worden, en voor de bangerikken onder ons om jezelf wat moed in te drinken.

Naast een spannende en interessante eetervaring is het ook nog eens gezond voor je om insecten te eten, én goed voor het milieu. Waarom dan? Jimini’s heeft een aantal feiten op een rij gezet;

  • Insecten zijn eiwitrijk. Per kilo eiwit als eindproduct hebben insecten veel minder ruimte, voedsel en water nodig dan rund, varken en kip.
  • Bovendien bevatten insecten evenveel vitamine B1, B2 en B12 als rund, en evenveel omega 3 en 6 als vis.
  • 80% van het insect is eetbaar, tegenover 55% van kip en 40% van rund en varken.
  • Insecten bevatten alle essentiële aminozuren! Er zit twee keer zoveel ijzer in krekels dan in spinazie.
  • Insecten groeien enorm snel en vermenigvuldigen zich erg snel.
  • Insecten produceren 99% minder broeikasgassen dan koeien.


Heb jij wel eens (bewust) een insect gegeten? En in combinatie met bier?

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend