Luc De Raedemaeker
New York, New York…. in Doomkerke
Café New York
Doomkerke is een schoolvoorbeeld van een ingeslapen Vlaams Dorp. Het ziet er ook uit als ieder ander dorp in Vlaanderen: een plein, een kerk en natuurlijk een café. De naam van het café valt echter op 'Café New York' ... what the fuck? De naam van het enige café dat in het Ruiseleedse straatgehucht overleefde, verwijst naar de tijd dat honderden mannen en vrouwen er een ticket kochten voor een nieuw leven in de Verenigde Staten.

De toenmalige cafébaas verkocht – als lokale agent van rederij Red Star Line – in zijn café New York honderden Vlamingen een ticket voor het passagierschip ‘De Belgenland’, dat hen vanuit Antwerpen naar het beloofde land bracht.

Het café is een typisch volkscafé, een gezellige ontmoetingsplaats waar jong en oud elkaar vinden en waar er tijd is voor een gezellige babbel. Naast gezellig een pintje drinken, kan je er ook een kaartje leggen of een potje biljart spelen. Elk jaar komen er nog veel Amerikaanse toeristen en/of afstammelingen van de gelukzoekers naar het café.

Voor wie meer wil weten over de migratie en ‘The Red Starline’, is een bezoek aan Antwerpse het Red Star Line museum aangewezen. Voor wie zijn passie voor migratie en bier wil combineren is het degusteren van het Bootjes Bier – een bierhommage aan de beroemde rederij – van de Antwerpse Brouw Compagnie een must.

Bier: Bootjes Bier

  • Brouwerij: Antwerpse Brouw Compagnie (BE)
  • Alcohol Volume %: 7,0%
  • Volume: 33 cl
  • Kleur: Amber met een rode schijn en een uitbundige witte schuimkraag.
  • Geur/Aroma’s: Kruidig (gember) aroma met frisse hoptoetsen (citrus).
  • Smaak: Mooi pallet met een stevige mout-backbone en  met wederom kruidige en hoppige toetsten.
  • Food pairing: Mosselen met curry, viscurry met kruidige rijst, kalkoenragout met kokosmelk.