Bier Grand Cru
Bijna €240.000 steun aan horeca dankzij Café Solidair
Met de heropening van de horeca op maandag 8 juni maakt ook Café Solidair de eindbalans op. Met bijna 94.832 vooraf betaalde pintjes, of omgerekend €237.080, hebben klanten massaal hun favoriete uitbatingen gesteund via het digitale platform. De betaling van de bestellingen ging rechtstreeks naar de uitbaters zodat zij extra financiële middelen hadden om de sluitingsperiode te overbruggen.

 Meer dan 1.765 vooraf betaalde pintjes 

Uitbaters maken zich klaar om vanaf maandag 8 juni de deuren opnieuw te openen en hun klanten met open armen te ontvangen. De horeca moest zijn deuren 12 weken lang sluiten en zag dus geen geld meer binnen komen. Om hen te helpen werd het platform Café Solidair in het leven geroepen, waarbij klanten bij hun favoriete café, restaurant of kantine hun pintjes op voorhand konden betalen om hen zo uit de nood te helpen. De eindbalans komt uit op 94.832, net geen 100.000. Uitbater Eddy Manet van Café Het Gerechtshof in Tongeren is heel blij met de steun van maar liefst 1.765 pintjes: “Aangezien ik al 30 jaar in het vak zit, heb ik gelukkig wel aan appeltje voor de dorst, maar ik denk dat niemand de impact van deze crisis had zien aankomen. Café Solidair heeft me vooral doen inzien dat ik de liefste en beste klanten van heel Vlaanderen heb. Zoveel pinten om mij te steunen is echt ongelofelijk. Er is zelfs een vriendengroep die hier trouwe klant is en die samen meer dan 100 pinten hebben besteld. Er heerst echt een gevoel van samenhorigheid en daar ben ik heel trots op.” 

Ook Olivier Levaux-Holvoet van Café El Senor Duck Napo in Luik sloot zich aan bij Cafe Solidair: “In het eerste weekend van de lockdown dacht ik er zelf aan om bij mijn klanten het idee te lanceren van pintjes vooraf te kunnen bestellen. Vervolgens lanceerde Alken-Maes de week erop Café Solidair! Een concept waar ik direct achter stond omdat het exact de weerspiegeling was van wat ik zelf wou doen, maar nu met de kracht en ondersteuning van een sterke brouwerij ! Een echte win-win dus. Ik voelde me gesteund door de brouwerij door dit unieke concept, maar ook door het feit dat de brouwerij de eerste 400 pintjes gratis schenkt aan de uitbater,” aldus uitbater Olivier. 

Hoeksteen van het herstel 

Café El Senor Duck Napo opent zijn deuren op woensdag 10 juni, om zich volop te kunnen concentreren op het treffen van de juiste maatregelen. Het valt Olivier zwaar dat hij zijn trouwe klanten niet meer aan de toog kan ontvangen, maar hij houdt er de moed in: “Dankzij de meer dan 1.000 vooraf bestelde pinten ben ik in staat om mijn vaste klanten terug te kunnen ontvangen en de tapkranen weer open te zetten. Ik denk oprecht dat deze vooraf betaalde pinten via Café Solidair de hoeksteen zullen vormen van mijn herstel. En het is net dit gevoel van solidariteit