Luc De Raedemaeker
Cava op de “Belgische biercultuur is Unesco-werelderfgoed” receptie
Gigantische Belgenmop
Een Belgenmop is een mop waarin gespot wordt met Belgen, gewoonlijk door ze als dom, onnozel of onhandig af te schilderen. Zulke moppen worden in Nederland en in Frankrijk verteld. Voor één keer hebben onze buren overschot van gelijk. De spot is in dit geval zeer begrijpelijk. Indien er een categorie in het Guinness Book of records zou bestaan voor het meest belachelijk idee dat iemand ooit heeft bedacht dan zou de onderscheiding met vlag en wimpel naar de cava blunder gaan.

De erkenning tot immaterieel cultureel erfgoed dateert al van 30 november vorig jaar. Het was de Duitstalige Gemeenschap in ons land die de erkenning in 2014 had gevraagd. Dat was een politieke truc om de zaak sneller te laten gaan, want de Duitstaligen had nog geen dossier ingediend. Maar de ministers van Cultuur van de drie gemeenschappen benadrukten toch vooral dat dit een mooie samenwerking is geweest.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD), ex-voorzitter van de Belgische Brouwers, legde uit hoe de VN-organisatie moest worden overtuigd. “De enige moeilijkheid was de verwoording. Voor ons is de biercultuur evident, maar je moet het ook kunnen uitleggen aan een Zuid-Koreaan of een Namibiër. Dat was de uitdaging. Ik ben heel blij dat we daarin geslaagd zijn.”

Mooie woorden en een heel mooie prestatie van onze politiekers en brouwers.

Het leek een mooie dag te worden, tot het moment waarop de traiteur cava serveerde. We vragen ons af hoe de stemming was in Buggenhout, het Belgische bier Epernay. Gelukkig werd er ook Belgisch bier geserveerd.

Belgisch surrealisme ten top.