Thomas Costenoble
Chimay
De comeback van de de Cuvée Spéciale 150
In juli 2012 lanceerde de brouwerij van Chimay een speciaal feestbier, in beperkte oplage, om haar 150ste verjaardag te vieren. De 150.000 flessen van 75 cl van deze Chimay Spéciale 150 waren in een mum van tijd uitverkocht. De smaak en het bouquet van dit bier bleven echter voor eeuwig in het geheugen van de Trappist aficionados. Vandaag beslist Chimay om dit geheugen even op te frissen en het bier nieuw leven in te blazen.

Naast de Chimay Blauw, Wit, Rood en Goud komt voortaan ook een ‘Groene’ Chimay te staan. Exact hetzelfde bier als hetgeen in 2012 werd gemaakt.

Toen waren ettelijke testbrouwsels en meer dan 9 maanden tijd nodig gewest om het recept op punt te stellen. Een origineel recept waarin naast de kenmerkende gist van de abdij (uiteraard!) ook twee Beierse hopsoorten worden gebruikt zijnde Saaz et l’Hallertau Mittelfrüh. Het is dus dit recept dat weer wordt boven gehaald om de trappistenfans te plezieren.

Deze ‘Groene Chimay’ (ofte Chimay Verte) is een stevig blond bier van 10% ABV met een fijne hoppigheid en een duidelijk kruidiger toetsjes (kruidnagel). Heel rond en vol, maar ondanks het hoge alcoholgehalte toch uiterst doordrinkbaar.

Deze keer werd ook gekozen om het bier zowel op 75 cl als op flessen van 33 cl beschikbaar te maken.

Door middel van haar stichting, de Chimay Wartoise, draagt de trappistenbrouwerij een stevig steentje bij aan de ontwikkeling van de streek en ondersteunt een grote waaier aan projecten van sociale, ecologische, pedagogische en culturele aard. Een ‘bron’ die vaak een hefboom wordt die ideeën in daden omzet en nieuwe initiatieven stimuleert. We kunnen dan ook enkel maar afsluiten met de klassieke maar o zo correcte bewering: Elke gedronken Chimay is naast een lekker pleziertje ook een goede daad.