Yannick de Cocqueau
Chinees Nieuwjaar
We gaan niet beweren dat we precies doorhebben hoe het zit met die Chinese kalender, maar als er te feesten valt, waarom niet. Leuk aan dat Chinees Nieuwjaar is bovendien dat ze maar eventjes 15 dagen aan aan stuk door feesten! Vandaag start het feest om deftig het jaar van de hond in te stappen.

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd van de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Traditioneel gaat dit gepaard met parades en demonstraties waarin leeuwen- en drakendansen de show stelen. Op de laatste dag is er dan het lantaarnfeest met lampionnetjes overal. Hier bij ons moet je in Brussel of Antwerpen zijn om er een graantje van mee te pikken want uiteraard wordt niet enkel in China zelf gefeest … onze ‘Chinatowns’ doen aardig mee.

We stappen nu dus in het jaar van de hond. De hond is trouw, loyaal, verdraagzaam en heeft een afkeer van ongerechtigheid en oneerlijkheid … Allemaal eigenschappen waarvan we best wat kunnen hebben en een mooi vooruitzicht als dit wordt vertaald naar de maatschappij als geheel. Daar drinken we eentje op!

Gezien de Chinese kalender grotendeels de maancyclus volgt (waardoor de feestperiode voor ons niet steeds op hetzelfde moment valt), opteren we voor een ‘maangebonden’ bier … de Paix Dieu wordt enkel bij volle maan gebrouwen. Elk brouwsel kan dus licht verschillen, maar Brouwerij Caulier poot wel steeds een smeuïge en stevige (10%) tripel neer die perfect is voor deze wat koudere winterdagen.

© Paix Dieu

© Paix Dieu