CIOPPINO & DAMME NATION

Clam chowder en lobster roll zijn een iconische gerechten aan de Oostkust van de Verenigde Staten. Maar ook aan de Westkust kan je genieten van een enorm aanbod van verse vis en zeevruchten. Vooral San Francisco is een culinaire hotspot. In die stad kan je genieten van al het lekkers uit de Pacific. Een apart gerecht is ‘ciopinno’. In de negentiende eeuw vestigde zich in grote getallen Genuanen in San Francisco. Ze brachten natuurlijk hun culinaire tradities mee. Cioppino is een verbastering van ‘ciuppin’, hetgeen vissoep betekent in het Ligurische dialect. Het is een stoofpotje op basis van tomaat en van al hetgeen de vissers die dag aanslepen: krab, clams, zalm, garnalen, … . We serveren dit gerecht met een IPA van Siphon Brewing uit Damme.

Ingrediënten:

  • 500 g clams
  • 1 blik gepelde tomatenblokjes van 400 g
  • 3 rode uien
  • 1 kleine venkel
  • 250 g kerstomaatjes
  • 300 g inktvisringen
  • 200 g filet van zeewolf
  • 2 teentjes
  • 4 takjes oregano
  • 4 takjes tijm
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 dl visfumet
  • 1,5 dl witte wijn
  • 1 koffielepel suiker
  • Tabasco
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Reinig de clams.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de gehalveerde kerstomaten over een ovenschaal, besprenkel ze met 1 el olijfolie en bestuif ze met de suiker. Werk af met takjes tijm en oregano. Kruid met zout en peper en gaar 30 min in de oven.
  3. Snipper de uien en snij de venkel fijn. Fruit ze samen met de geperste teentjes knoflook op een zacht vuurtje, in een kookpot met 2 el olijfolie. Voeg na 10 min 1 takje tijm en 1 takje oregano toe. Meng 1 min en laat dan nog 10 min op een zacht vuurtje sudderen met de gepelde tomatenblokjes, het tomatenconcentraat, de witte wijn, de visfumet en de tabasco.
  4. Voeg de goed uitgelekte kokkels toe en zet het deksel op de pan. Snijd de zeewolffilet in stukken en voeg ze toe zodra de kokkels open zijn. Zet het deksel op de pan en haal hem van het vuur. Laat 5 min rusten.
  5. Schroei intussen de inktvisringen dicht op een heel hoog vuur, in een braadpan met 1 el olijfolie. Voeg de kerstomaten toe en meng 1 min. Schep de inktvisringen bij de kokkels en de vis in de pot, breng verder op smaak met peper en zout en dien op.
  6. Serveer met geroosterde sneetjes brood met knoflook.

Pairing:

We pairen deze lekkernij met een Belgische IPA, de Damme Nation van Siphon Brewing. De zoete mout en de bittere hop zorgen voor een zalig evenwicht. Het gebruik van US hoppen zorgt voor een frisse citrus toets. Het bier past uitstekend bij de stoofpot. De zachte mout vormt een aanvulling voor het gerecht, terwijl de citrus fraicheur geeft aan het geheel. Dit is een zachte harmonieuze pairing.

Cover © Pixabay

Foto © Siphon Brewing

Clam chowder en lobster roll zijn een iconische gerechten aan de Oostkust van de Verenigde Staten. Maar ook aan de Westkust kan je genieten van een enorm aanbod van verse vis en zeevruchten. Vooral San Francisco is een culinaire hotspot. In die stad kan je genieten van al het lekkers uit de Pacific. Een apart gerecht is ‘ciopinno’. In de negentiende eeuw vestigde zich in grote getallen Genuanen in San Francisco. Ze brachten natuurlijk hun culinaire tradities mee. Cioppino is een verbastering van ‘ciuppin’, hetgeen vissoep betekent in het Ligurische dialect. Het is een stoofpotje op basis van tomaat en van al hetgeen de vissers die dag aanslepen: krab, clams, zalm, garnalen, … . We serveren dit gerecht met een IPA van Siphon Brewing uit Damme.

Ingrediënten:

  • 500 g clams
  • 1 blik gepelde tomatenblokjes van 400 g
  • 3 rode uien
  • 1 kleine venkel
  • 250 g kerstomaatjes
  • 300 g inktvisringen
  • 200 g filet van zeewolf
  • 2 teentjes
  • 4 takjes oregano
  • 4 takjes tijm
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 dl visfumet
  • 1,5 dl witte wijn
  • 1 koffielepel suiker
  • Tabasco
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Reinig de clams.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de gehalveerde kerstomaten over een ovenschaal, besprenkel ze met 1 el olijfolie en bestuif ze met de suiker. Werk af met takjes tijm en oregano. Kruid met zout en peper en gaar 30 min in de oven.
  3. Snipper de uien en snij de venkel fijn. Fruit ze samen met de geperste teentjes knoflook op een zacht vuurtje, in een kookpot met 2 el olijfolie. Voeg na 10 min 1 takje tijm en 1 takje oregano toe. Meng 1 min en laat dan nog 10 min op een zacht vuurtje sudderen met de gepelde tomatenblokjes, het tomatenconcentraat, de witte wijn, de visfumet en de tabasco.
  4. Voeg de goed uitgelekte kokkels toe en zet het deksel op de pan. Snijd de zeewolffilet in stukken en voeg ze toe zodra de kokkels open zijn. Zet het deksel op de pan en haal hem van het vuur. Laat 5 min rusten.
  5. Schroei intussen de inktvisringen dicht op een heel hoog vuur, in een braadpan met 1 el olijfolie. Voeg de kerstomaten toe en meng 1 min. Schep de inktvisringen bij de kokkels en de vis in de pot, breng verder op smaak met peper en zout en dien op.
  6. Serveer met geroosterde sneetjes brood met knoflook.

Pairing:

We pairen deze lekkernij met een Belgische IPA, de Damme Nation van Siphon Brewing. De zoete mout en de bittere hop zorgen voor een zalig evenwicht. Het gebruik van US hoppen zorgt voor een frisse citrus toets. Het bier past uitstekend bij de stoofpot. De zachte mout vormt een aanvulling voor het gerecht, terwijl de citrus fraicheur geeft aan het geheel. Dit is een zachte harmonieuze pairing.

Cover © Pixabay

Foto © Siphon Brewing

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!