Yannick de Cocqueau
Cornet Smoked
Het Cornet bier zag het levenslicht in 2014 en werd al vrij snel een waar succesverhaal. Oorspronkelijk op vrij kleine schaal gemaakt in de kleine De Hoorn brouwerij op de site van Palm in Steenhuffel, werd het nadien in de grotere installaties gebrouwen om een antwoord te kunnen bieden aan de stijgende belangstelling. Een aandacht die het bier niet gestolen heeft, het is gewoon 'af'. Het bier zelf uiteraard, evenwichtig en karaktervol, maar eveneens het design van etiket en glas en een sterk verhaal. Een verhaal waarvan gisteren een volgend hoofdstuk werd geschreven met de lancering van een tweede variante ...

Een verhaal dat teruggaat tot de 18e eeuw. Toen zou Theodoor Cornet, toenmalig rentmeester van kasteel Diepensteyn, van zijn ‘heer’, de graaf van Steenhuffel/Maldeghem, de opdracht hebben gekregen een krachtig bier te laten brouwen bij Brouwerij Den Hoorn in Steenhuffel. Theodoor deed braaf wat van hem werd gevraagd, het bier werd gebrouwen en vervolgens op eikenhouten vaatjes in het kasteel bewaard tot de graaf besloot het boven te halen tijdens speciale gelegenheden om mee te pronken bij belangrijke gasten.

Het bier smeerde de kelen, maar maakte de tongen los, liet de maskers vallen (toe eerder ‘helmen’) en creëerde en gemoedelijke en vriendschappelijke sfeer. Meer was niet nodig om onderhandelingen vlot te laten verlopen. Een op en top Belgisch verhaal en waarschijnlijk zou wat meer bier er vandaag ook voor zorgen dat er wat minder met ‘politieke’ modder wordt gegooid en zou er niet telkens anderhalf jaar nodig zijn om tot een akkoord te komen … soit!

De huidige Cornet is uiteraard niet het bier van toen, maar het verhaal inspireerde de brouwers van Brouwerij De Hoorn om een zwaar blond bier te maken met subtiele houttoets. Een houttoets die niet meer wordt verkregen door het bier te laten rijpen op eikenhouten vaatjes, maar door eikenhoutsnippers in het brouwproces te gebruiken. Minder tijdrovend en plaats innemend, maar even veelzijdig als het gebruik van vaten en ideaal om subtiele houttoetsen aan een bier toe te voegen. De kunst van het ‘affineren’ met houtsnippers, is de keuze voor het juiste hout en de ideale ‘contact tijd’. Zo verkrijgen de brouwers met getoast eikenhout de zachte vanillesmaak die de Cornet extra volmondig, zacht en warm maakt.

Andere houtsnipper en je krijgt een andere ‘finishing touch’ en dat is precies het experiment waaraan de brouwers zich hebben gewaagd voor de tweede variante van Cornet. Voor de Cornet Oak Smoked werd gebruik gemaakt van … rara … licht gerookte houtsnippers. Het DNA van Cornet blijft mooi behouden en het evenwicht geenszins verstoord. Je krijgt er enkel nog een subtiele extra dimensie bij, een licht rokerig toetsje in de afdronk. Echt verfijnd en goed gemaakt, een mooie aanvulling op het Cornet verhaal en wie weet welke hoofdstukken er nog volgen … er bestaan meer dan houtsoorten genoeg om het boeiend te houden. Ondertussen genieten wij alvast van deze Smoked versie en op aanraden van top chef Viki Geunes knabbelen we daarbij van enkele blokje oude Gruyere …

www.cornet.be