COURGETTE MET SCHAPENKAAS

Wandelen is iets dat we nu nog eens WEL mogen doen en dan kan het bijna niet anders of je hebt ook die pluizige, witte dingetjes in de velden zien huppelen. Inderdaad, de lammeren zijn weer in het land en daarmee mag je gerust aannemen dat de lente echt wel voor de deur staat. Wat het echter ook betekent is dat het beste seizoen voor schapenkaas ook is aangebroken. In de winter geven de ooien niet veel melk en alvorens te lammeren zijn ze zelfs een paar weken helemaal droog. Dat verandert drastisch eens de lammeren geboren zijn, dan worden ze op dat vlak eerder de hoorn des overvloeds. Laat maar komen die handel!

Het is slechts als er verse melk is dat de boer ook verse kaas kan maken. Laat de gerijpte versie dus even aan de kant staan en ga voor de vele prachtige verse kaasjes die onze boeren vervaardigen, met de niet te verwaarlozen hulp van hun ooien uiteraard. Natuur op een boterham met een lekkere Oude Geuze, als dip bij de ‘Bugles’ met een frisse IPA of als volwaardige hap en daarvoor nemen we graag een receptje van niemand minder dan Han Hidalgo als inspiratie. Makkelijk, snel gemaakt en lekker!

Ingrediënten voor vier personen:
1 kleine courgette
250 gram jonge schapenkaas (neem een kijkje op de site van ‘recht van bij de boer‘ en je weet meteen waar je moet zijn).
2 theelepels gedroogde, verkruimelde oregano (of tijm)
olijfolie, extra vierge
olijven, gevuld met piment
peper uit de molen en zout naar smaak

Tip: wil een straffere smaak dan kan je altijd de schapenkaas vervangen door geitenkaas die is nog wat expressiever …

Bereidingswijze:
De courgette in plakjes van 1 cm dikte snijden. Met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Met olijfolie bestrijken en op een grillpan om en om kort roosteren. Een goede lepel verse schapenkaas tussen twee plakjes courgette plaatsen (bij een wat vastere kaas of ‘stronk’ kan je de kaas ook in plakjes snijden en die tussen de plakjes courgette plaatsen). De gedroogde oregano of tijm over de bovenste plakjes courgette verdelen en met druppeltjes olijfolie besprenkelen. Met een gehalveerde olijf garneren. Een fruitig blond bier, bijvoorbeeld een niet te zware tripel (Arend Tripel van De Ryck bijvoorbeeld). Het fruitige karakter van dit type bier komt goed tot zijn recht bij de licht geroosterde smaak van de courgette en de subtiele smaak van de jonge schapenkaas in combinatie met de uitgesproken smaak van de oregano of tijm.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend