‘CRAFT’ IN SOFIA

De zomermaanden zijn er en dan trekt wel meer dan een de grens over voor wat verlof. Mocht deze reis je tot in Bulgarije leiden, willen wij er alvast voor zorgen dat je je niet perse hoeft te beperken tot de lagers die daar aan belachelijke prijzen worden verkocht.

Aan lagers in blikken van 50cl of zelfs in petflessen van een goede 2 liter is er zeker geen gebrek in Bulgarije en ’tanken’ kost je amper een 50 cent de liter … Gezien de temperaturen er wel stevig kunnen oplopen gaan we er niet onnozel over doen, zo’n vlot doordrinkbaar ‘pilsje’ kan best smaken. Er zit zelfs nog deftig materiaal tussen, met een persoonlijke voorkeur voor de Zagorka Special, maar het mag ook gerust eens wat anders zijn. De doorsnee Bulgaar is er weinig mee bezig en zal dus weinig advies kunnen geven, maar wie een beetje zoekt, vindt heus ook interessante plekjes en bieren om te ‘degusteren’. Een paar tips voor als je de dorst voorbij bent en aan proeven toe komt …

In Sofia moet je zeker binnen springen bij Nosferatu Craft Beer Shop. Ook al is het vernoemd naar de eerste verfilming van Dracula uit 1922, veel griezeligs of stoffig is er niet aan. Het is er wel wat donker, maar dat doet niets af aan de sfeer. Nosferatu draait overdag vooral als shop en evolueert in de loop van de namiddag en naar de avond toe beetje per beetje naar een volwaardig café. Laat je dus zeker niet afschrikken door de gevel en ingang die meer de indruk geeft dat je bij een of andere goedkope kapperszaak bent terecht gekomen. Het loont best die glazen wand te doorbreken als je al niet wordt uitgenodigd om verder te treden door een joviale menigte op de stoep. Je kunt bij Nosferatu terecht voor zowel inkopen als om iets lekkers te drinken onder vrienden.

Een andere centrale optie is 100 Beers die je naast Bulgaarse ‘craft’ onder andere ook het hele gamma van het Estse Põhjala weet te bieden (dankzij een persoonlijke vriendschapsband tussen de eigenaars). Een mooie winkel die je overzichtelijk een selectie wereldbieren presenteert en bovendien de mogelijkheid biedt om online aan te kopen. Proeven is hier ook mogelijk maar minder aan de orde. De selectie die koel staat is namelijk een stuk kleiner dan bij Nosferatu.

Om gewoon iets leuks te drinken zonder perse te willen inkopen kun je dan weer terecht in een van de zaken van Halbite. Drie gezellige zaken met ruimte om buiten te zitten. Ze bieden allen een mooie selectie bieren uit de wat kleinere lokale brouwerijen en je kunt er bovendien ook iets te eten krijgen. In Sofia zijnde moet je zeker iets geproefd hebben van Ah! Brew Works en/of Blek Pine Brewery … twee lokale kleine spelers die voortreffelijke zaken maken.

Ben je in Plovdiv moet je zeker op verkenning bij Котка и Мишка (Cat and Mouse Craft Beer Bar). Probeer er bijvoorbeeld iets van Rhombus Craft Brewery, een kleine brouwerij 40 kilometer daar vandaan. Zeker hun Deep Steel wist mij alvast te overtuigen. Een heel mooie en evenwichtige Black IPA.

Gaat de reis eerder richting kust en Varna dan zul je ongetwijfeld wel iets vinden dat je kan bekoren uit het gamma van Glarus Craft Brewing (de grootste van de Bulgaarse ‘kleintjes’). En zo is Bulgarije ook weer een land waar je als bierliefhebber niet perse dorst zult moeten lijden.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!