Luc De Raedemaeker
Exclusief: De bierkeuze van Darth Vader
21 december is de kortste en donkerste dag van het jaar op het noordelijk halfrond. De dag duurt maar 7 uur, 56 minuten en 20 seconden in Brussel. Een ideaal moment om naar de bierkeuze van Darth Vader te peilen. Darth Vader is het kwaadaardige karakter in zwart met het afschrikwekkende masker in de Star Wars films. Hij is een van de meest iconische schurken in de pop-cultuur.

Het verhaal gaat als volgt. Anakin Skywalker was een legendarische Jedi Knight die werd beschouwd als The Chosen One. Anakin was rusteloos en werd verleid naar de Dark Side door de Sith Lord Darth Sidious. Na een vreselijke verminking werd hij half man en half machine (inclusief helm) en nam de naam Darth Vader aan. Het is de liefde voor zijn zoon Luke Skywalker, die het goede in hem terug naar boven bracht. Anakin offerde zichzelf op om het leven van zijn zoon te redden en doodde Darth Sidious aan boord van de Death Star. Zijn bierkeuze is verrassend te noemen.

Black Damnation (Struise Brouwers): De Black Damnation-serie komt uit de duistere krochten van Urbain Coutteaus brein en past perfect bij het karakter van onze kwaadaardige figuur.

Father of All Tsunamis (Pelican Bay Brewery): “Luke, I am your father” is een iconische scene in ‘The Empire strikes back’. Het moment waarop Luke Skywalker ontdekt dat Darth Vader eigenlijk zijn vader is, is een van de meest schokkende momenten in de serie. Deze uitspraak brengt een tsunami van gevoelens teweeg bij Luke. Het is donkere Russian Imperial Stout.

On The Wings of Armageddon (DC Brau): Darth Vader prijkt als een waterspuwer op de kathedraal van Washington, DC. Als hij in de stad is drinkt hij steevast deze Double IPA met de naam die past bij zijn duistere karakter.

Stormtrooper beer (St. Peter’s Brewery): Galactic Pale Ale en Lightspeed Pilsner behoren tot de lievelingsbieren van Darth Vader. Ook zijn brave stormtroopers laven zich graag aan deze bieren.

Spaansch Benauwd  (Brouwerij Hoop): Hoop doet leven en op het ultieme moment wint de liefde het van de haat en red Darth Vader zijn zoon Luke. Hij krijgt er het zowaar Spaans benauwd van, zet zijn helm af en tekent daarmee zijn doodvonnis. Een slok van deze volle en licht zoete Barley Wine had misschien soelaas kunnen brengen.

Cover © Bart Van der Perre

Foto © DC Brau