
Deze zestiende editie vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 oktober 2022, op de parking van het Streekproducten Centrum, Poststraat 3A te 1500 Halle.
Vorig jaar vonden een groot aantal geïnteresseerden, waaronder heel wat buitenlandse bierliefhebbers, de weg naar het Streekproducten Centrum om de diverse smaak smaken van lambikbieren te (her)ontdekken! Ook dit jaar zorgen wij voor een uitgebreide staalkaart van bieren van spontane gisting.
Bieren van o.a. volgende brouwerijen / stekerijen zullen te proeven zijn : Boon (Lembeek), Brouwerij VAN’T Pajottenland (Pepingen), Cantillon (Anderlecht), De Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), Den Herberg (Buizingen), Drie Fonteinen (Beersel), Eylenbosch (Kobbegem), Girardin (Sint-Ulriks-Kapelle), Hanssens (Dworp), Kestemont (Sint-Gertrudis-Pede), Lambiek Fabriek (Ruisbroek), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel), Tilquin (Rebecq) en Timmermans (Itterbeek).
Er worden enkel de ‘echte’ lambiekbieren geschonken. Namelijk deze waar nog 100% lambiek wordt gebruikt om OUDE GEUZE & OUDE KRIEK te bekomen. Je vindt er het volledige assortiment van de nog resterende lambiekbrouwerijen en -stekerijen uit de regio op één locatie. Uiteraard krijgen de bezoekers ook weer de kans om een echte lambiek, het basisbrouwsel van de geuze, te proeven. Lambiek, rechtstreeks aangevoerd uit de houten tonnen van de plaatselijke lambiekbrouwers (o.a. van Den Herberg en Brouwerij Kestemont).
Alle bieren worden verkocht in proeverglazen van 15 cl en de inkom tot de Dag van de Geuze is GRATIS.
Naast lambiek vind je er dus ook Oude Geuze, Oude Kriek, faro, fruitbieren, … en naast klassiekers zijn er ook heel wat primeurs en speciallekes : de Cuvée Lambikstoemper 2014 en 2019, nieuwigheden op het vlak van de kruising van lambiek en druiven van bij de Lambiek Fabriek en Tilquin en een mooi aanbod van Kestemont. Een absolute primeur zijn de ‘Frederiksdal Oude Kriek’ en twee nieuwe collaboratie-bieren van brouwerij Boon en het Deense Mikkeller.
Het traditioneel ‘proefplankje’, dat de bezoeker in staat stelt 5 glaasjes tegelijk te bestellen en zo een tocht te ondernemen door een boeiend smaaklandschap, zet de Meerts-serie van Gueuzerie Tilquin in de kijker. Meerts Tilquin is verkregen door de fermentatie van fruit dat al eens gebruikt werd. De vruchten worden 4 maanden gefermenteerd in een blend van 80% 1-jarige Meerts en 20% van een blend van verschillende 2-jarige lambiek. Ze zijn ongefilterd, ongepasteuriseerd en hergist op fles.
En er zijn ook kleine snacks en fruitsappen voor ‘BOB’ zodat iedereen tevreden en veilig weer thuis komt.