DE HOPHEMEL IN HASSELT

Brouwerij de HopHemel stelden we jullie reeds voor in Bier Grand Cru #23. De heren hadden toen net de prijs van ‘Nieuwkomer 2021’ weten te bemachtigen op de Beer Awards Digital Festival. Dat dit het begin van een mooi verhaal zou worden was toen al duidelijk en daar breien ze nu dus een nieuw hoofdstuk aan. Na 2 jaar huurbrouwen en 24 nieuwe bieren verder opent de Limburgse Brouwerij de HopHemel op 9 december een eigen taproom in Hasselt. Dit is een eerste stap in het uitrollen van hun concept rond craft-bier en bierbeleving, over een half jaar zal ook de ingebruikname van de brouwinstallatie volgen en doet de HopHemel de stap van ‘huurbrouwer’ naar ‘brouwerij’.

Craft-brouwerijen zijn in heel Vlaanderen in opmars: in 6 jaar tijd verdubbelde hun aantal. In Limburg ging deze evolutie iets trager (het is tenslotte Limburg), maar met de opening van de Hophemel is hier stilaan een inhaalmanoeuvre bezig. Na Brewmine TAP en Microbrouwerij De Rechter zijn ze de derde brouwerij die er op korte tijd bijkomt in Hasselt.

Nu de taproom, binnenkort de brouwerij

Op 9 december opende de taproom waar de bezoekers naast de verschillende bieren ook een aangepaste foodpairing kunnen bestellen. Met een woordje uitleg wordt de liefde voor het product doorgegeven aan de bezoeker. Er zal worden gewerkt met een regelmatig wisselende taplijst en bierkaart waarop de selectie eigen bieren zal worden aangevuld met bieren van andere ‘craft’ brouwerijen uit België en verder. Voor de andere producten wordt resoluut de lokale kaart getrokken: wijnen van de coöperatieve Hoenshof uit Borgloon, Koffie van Monx uit Zonhoven en de thee van Pip’s uit Houthalen.

Bier met de juiste muziek

Sinds eind 2020 brengt De HopHemel ook elke maand een nieuw bier uit. Ieder bier is een one-off, wat zoveel betekent als dat het maar één keer wordt gebrouwen. Iedere keer opnieuw zoeken initiatiefnemers en brouwers Geert Vandormael en Steven Broekx naar vernieuwende en verrassende smaken en experimenteren ze met moderne bierstijlen. Naast de basis ingrediënten mout, hop en gist wordt vaak gespeeld met toevoeging van kruiden, vruchten of andere additieven, om steeds opnieuw een bijzonder en uniek bier te creëren.

Voor ieder bier wordt bovendien ook een tip gegeven m.b.t. de muzikale pairing. Een suggestie van de brouwers om de bier-beleving nog naar een hoger niveau te tillen. Over die bier-beleving gesproken …er zal in de taproom ook heel hard ingezet worden op de juiste foodpairing bij de bieren. De achterliggende filosofie is 1+1=3: het juiste gerecht bij het juiste bier tilt beide op tot een hoger niveau.

Momenteel huurbrouwt de HopHemel voor de productie van de eigen bieren bij oa. Brauw in Genk, maar over een half jaar willen ze brouwen op een eigen installatie op dezelfde locatie als de taproom. “Dan zal ook het productie-volume kunnen worden opgetrokken om een nog breder publiek te bereiken. Het doel is om dan de bieren over het hele land te verspreiden.”, verduidelijkt Geert.

Stationsbuurt: bewuste keuze 

De taproom en brouwerij is gelegen aan de Bampslaan in Hasselt, in het prachtige gebouw van de oude jeugdrechtbank. “We kozen bewust voor de stationsbuurt in Hasselt.”, vertelt Steven Broekx. “Niet alleen omdat dit vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer, maar ook omdat deze wijk in volle opbouw is. In de omgeving worden momenteel druk kantoren en wooncomplexen gebouwd. We hopen deze mensen en het aanwezige personeel te kunnen verleiden voor een gezellige namiddag of avond bij ons, of om bv. in het weekend een afterwork bij ons te komen drinken.”

Succes heren en wij gaan ons in ieder geval eens laten ‘verleiden’ als we nog eens in Hasselt zijn.

Coverfoto © Lieven Vastenavondt

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend