Bier Grand Cru
De Koninck gaat vreemd
Straffe madammen Slongs en Lizzie brouwen De Koninckbier
We hebben het niet over voormalig koning Albert II, maar over de brouwer(s) van Brouwerij De Koninck. Brouwmeester Sven Dekleermaeker nodigde in maart 2021 twee bekende Antwerpse cafébazinnen - Charissa Parassiadis, die je ook kent als artieste Slongs, en Lizzie Goedemé van het hippe café Tram 3 - uit tijdens Brouwpraat, zijn live praatprogramma op sociale media. Het resultaat van hun toogklap is ‘Straffe Madam’. Een ‘exotisch Antwerps’ speciaalbier gebrouwen door Sven, Slongs en Lizzie. Niet voor niets wordt ‘Straffe Madam’ gelanceerd op 15 augustus. Dé hoogdag der hoogdagen: de Antwerpse Moederkesdag. Moeders, dochters en straffe madammen die op die dag langsgaan op de Stadsbrouwerij, proeven niet enkel als allereerst het nieuwe bier: de huisfotograaf maakt ook prachtige portretten ter ere van Moederdag. ‘Straffe Madam’ is beperkt en exclusief verkrijgbaar in de De Koninck Bar én in Tram 3.

Zet een brouwer samen met twee cafébazinnen en je krijgt – verrassing – een nieuw bier. Of dat is althans hoe het ging tussen Bollekesbrouwer Sven Dekleermaeker, zangeres en ex-cafébazin Slongs en Lizzie van het bekende Antwerpse café Tram 3. De drie beerlovers leerden elkaar (beter) kennen tijdens ‘Brouwpraat’, een De Koninck-livestream op sociale media. Het wilde idee om samen een bier te brouwen bleef gelukkig niet bij toogklap of cafépraat. Slongs en Lizzie gaven suggesties en op basis daarvan kwam Sven met een bier.  Het resultaat is ‘Straffe Madam’, een fris en dorstlessend terrasbier, licht fruitig, exotisch tot tropisch in de neus en heeft een alcoholgehalte van 5,2% Vol.

Slongs: “Het idee om een bier te brouwen is ontstaan tijdens een virtueel onderonsje met brouwmeester Sven. Doorheen de geschiedenis heeft het beeld zich gevormd dat alleen maar paters en mannen met dikke buiken bier brouwen. Maar initieel waren het eigenlijk de vrouwen die het bier brouwden, terwijl de mannen op het veld ploegden. Op deze manier keren we terug naar de roots. En er is meer: Lizzie en ik werken aan een muzieknummer dat we willen uitbrengen om ons bier te promoten.“

Lizzie:We zijn heel erg betrokken bij de smaak. ‘Straffe madam’ is een dorstlessend terrasbier, met een alcoholpercentage van 5,2%. Maar door zijn hoge gisting heeft het wel meer smaak. Het is zomers, hip en exotisch Antwerps. Fruitig, maar noem het zeker geen vrouwenbiertje.”

Sven Dekleemaeker:Het bier is mede gebrouwen door vrouwen, maar dit wil daarom niet zeggen dat het een vrouwenbier is. Dat bestaat namelijk niet! Er bestaat ook niet zoiets als een vrouwenlasagne.”

‘Straffe Madam’ komt in gelimiteerde oplage. Op het etiket prijkt de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Al meer dan duizend jaar eert en vereert men in Antwerpen Onze-Lieve-Vrouw, die de patrones is van zowel de stad als de Kathedraal. Volgens Slongs en Lizzie ‘dé strafste madam’. “Zij maakt geen onderscheid en luidt haar klokken voor iedereen. Wel, ons bier is ook voor iedereen”, aldus de twee straffe madammen.

Je proeft het bier enkel en alleen in de De Koninckbar én in Tram 3. De officiële lancering, vindt plaats op de Antwerpse Moederdag, 15 augustus. Dan kunnen moeders, dochters en àlle straffe madammen het bier (net als alle andere De Koninck bieren trouwens) proeven in de De Koninck Bar.