Yannick de Cocqueau
Brouwerij De Ryck
De jarige trakteert
Brouwerij De Ryck werd in 1886 opgericht als ‘Brouwerij De Gouden Arend’ door Gustave De Ryck tegenover de kerk in het Oost-Vlaamse Herzele. Dit jaar blaast de brouwerij dus 135 kaarsjes uit en net als bij de viering van hun 125ste verjaardag wordt de bierconsument voor de gelegenheid getrakteerd op een nieuw feestbier.

Brouwerij De Ryck is zo’n familiale brouwerij zoals ze die niet meer maken (of toch zeker niet in grote oplage). Elke generatie heeft haar steentje bijgedragen, met een eigen kijk op de koers die de brouwerij moest varen, maar tegelijk met een groot respect voor wat de voorgaande generaties hadden neergepoot. Meegaan met zijn tijd maar voortb(r)ouwend op de eigen tradities en sterktes. Authentiek en toch fris.

Vandaag staan de vierde en vijfde generatie samen aan het roer en zit er echt een goede balans tussen conservatisme en innovatie. Ook wordt er stevig geïnvesteerd om er voor te zorgen dat het niet blijft bij een mooi verleden maar dat de toekomst er op lange termijn al even mooi uit ziet.

Uiteraard was de voorbije periode ook voor De Ryck alles behalve een evidentie. Als zowel de afzet naar horeca als buitenland stil valt is het altijd behelpen … de funderingen waren gelukkig sterk genoeg om er door te komen en het gaf ook tijd om grondig werk te maken van bepaalde projecten. Om echt al een feestje te bouwen rond het 100-jarig bestaan van de Special De Ryck in 2020 was het te vroeg. De 135ste verjaardag van de brouwerij kwam daarentegen net niet te vroeg. De brouwerij sloot dan ook de zomervakantie af met de voorstelling van maar liefst twee nieuwe producten in het gamma; om gepast te klinken en na te genieten op hun jubileum. Tevens de eerste stappen van de brouwerij in de wereld van de houtlagering…

Arend Oak – een krachtig blond degustatiebier van 9% ABV op basis van de trots en het prijzenbeest van de brouwerij : de Arend Tripel. De tripel krijgt tijdens het lageren het gezelschap van gebrande, eikenhouten snippers. Deze geven het basisbier een bijkomende dimensie waarin je uitgesproken toetsen vanille, wat karamel en een subtiele houterig kantje ontdekt. De afdronk is zacht en rond maar je vindt toch ook een frissere bitterheid van het basisbier terug. Toegankelijk en erg evenwichtig. Gebrouwen om te vieren, te klinken en te genieten !

Arend Oak Distilled – is een verfijnde aromatische eau-de-bière en heeft eveneens de Arend Tripel als basis. Gedistilleerd door Stokerij De Moor en vervolgens net zoals het Arend Oak bier gerijpt op gebrande eikenhouten snippers. Het resultaat is een bierdistillaat met een warme, koperen kleur en een vol aroma waarin de vanille ook prominent aanwezig is, aangevuld met wat houterige toetsen die aan de geur van een sigarendoosje doen denken. Om rustig na te genieten !

Voor de liefhebbers, en voor eenieder die een mooi geschenk zoekt, is er de OAK Anniversary box: een mooi houten kistje waarin beide producten in al hun glorie worden gepresenteerd, in prachtige met goud bedrukte flessen. Best chic en daarom ook slechts verkrijgbaar in beperkte (en voor de Distilled zelfs genummerde) oplage.

Wie nog niet overtuigd zou zijn en het liever toch eerst allemaal eens uittest, Brouwerij De Ryck viert haar 135ste verjaardag met een groot volksfeest op donderdag 23 september. Live muziek en ambiance vanaf 18u30 en uiteraard de mogelijkheid om beide producten te proeven en aan te kopen. Ook de rest van het gamma en de hele familie De Ryck staan die dag klaar om te klinken met alle liefhebbers op een roemrijk verleden en een nog lange en mooie toekomst.