Thomas Costenoble
DESIGN EN INNOVATIE BIJ BROUWERIJ SEDAN
Innovatie & Marketing
Brouwerij Sedan werd in 2005 opgericht door Jean-Thierry Lechein en wordt beschouwd als een van de meest vernieuwende brouwerijen van de Ardennen.

Reeds op jonge leeftijd als amateur brouwer, maar afkomstig van een traditionele brouwersfamilie (zijn grootmoeder brouwde haar eigen bier en zijn oom Emiel werkte heel zijn leven in de brouwerij van Orval), stippelt hij een eigen koers uit: oude terroir-bieren herlanceren.

En het succes laat niet lang op zich wachten. In 2007 herlanceert de brouwerij een van de Franse parels onder de bieren, namelijk het ‘Prince’s Beer’, een blond bier uit 1954, gecreëerd door de zeer gerenommeerde Ardense Brouwerij in Sedan en al snel terug te vinden op meerdere continenten. Jean-Thierry zit echter niet stil en besluit om nog meer vernieuwende en  uitzonderlijke recepten te ontwikkelen. Een van zijn belangrijke realisaties is ‘Sedania’, het eerste koolzuurhoudende bier ter wereld dat Guarana bio bevat, gekweekt in het hart van het tropisch regenwoud.

In dezelfde periode werkt hij aan de ontwikkeling van een nieuw concept, namelijk dat van Beer Design. En zo groeit hij uit tot een soort reizende brouwer, zich voortbewegend op het ritme van zijn nieuwe bierrecepten. Sindsdien is er een permanente samenwerking met andere brouwerijen en terroirs. En wanneer Jean-Thierry in de noordelijke Ardennen in 2012 neerstrijkt en er zijn brouwerij uit de grond stampt, worden de bieren van Haybes herontdekt. Hij is ook de eerste die zich waagt aan het brouwproces van een bier 100% made in Ardennes met mout en hop gekweekt in de streek.

De brouwerij bevindt zich in de kelders van Clos Belle Rose in Haybes, in het hartje van het Ardens Massief in de Maasvallei, omringd door de bossen van de Ardennen. Je kan de brouwerij ook bezoeken. Bovendien kan je er verblijven, overnachten of een cursus “brouwen” volgen. Ieder jaar, op 30 april en 1 mei, gaat er een internationaal brouwersfestival door: het Arden Brewfest. Je vindt er uitsluitend ambachtelijke bieren van Angelsaksische, Belgische of Franse origine. Het is eveneens de gelegenheid om deel te nemen aan een gezamenlijk openbaar brouwsel.

Sedan 2

Sedan 1