Bier Grand Cru
Droomhuwelijk: Caulier Sugar Free & Toccalmatto
Gedreven door ambitie en passie wil Caulier Sugar Fee de beste low carb craft bieren produceren. Dit op basis van de beste ingrediënten en zonder gebruik te maken van zoet-, kleur- of bewaarstoffen. Het geheim hierachter is de passie voor ambachtelijk vervaardigde producten, een sterk maatschappelijk engagement en een samenwerking met de beste brouwerijen die bovendien dezelfde filosofie en standaarden hanteren. Recent werd een samenwerking opgestart met Bruno Carilli en Birra Toccalmatto. Bruno wordt in de wereld van het craft beer gezien als een kleine magiër die geen enkel experiment schuuwt om beer geeks Extra Smaak te bezorgen. In combinatie met de high-tech installatie van Toccalmatto is dit de perfecte manier om Italië -één van de belangrijkste exportmarkten voor Caulier- en bij uitbreiding heel Zuid-Europa te voorzien van vers bier met de optimale smaak.

Voor het Amerikaanse continent -één van de snelst groeiende markten voor Caulier- werden reeds contacten gelegd in Mexico en de concrete plannen krijgen stilaan vorm. Goed werk kost echter tijd maar Bruno Carilli zit nu mee op de trein en zal wellicht zijn ervaring en zijn netwerk in de schaal gooien. Kortom: wordt vervolgd.

Voor Noord-Europa heeft Caulier al een lange samenwerking met De Proefbrouwerij. De oneindige kennis en ervaring van meester brouwer Dirk Naudts wordt wereldwijd erkend.

Het enige doel van de Caulier © bieren is iedereen voorzien van Extra Ambacht, Extra Smaak en Extra Maatwerk. Aangezien bier zijn versheid en smaak verliest door lange reizen wil Caulier het bier te produceren waar het gedronken wordt. Bijkomend voordeel is dat de ecologische voetafdruk van elke slok bier op die manier significant wordt gereduceerd. Caulier beschikt over een ijzersterk commercieel en administratief team. Associeer dit met de kennis, ervaring en savoir-faire van ’s werelds beste brouwers en het kan niet mislopen.

Dankzij dit partnerschap wordt het mogelijk om alle Caulier © bieren te produceren in kleine batches in de nabijheid van de consument. Een garantie om bierliefhebbers steeds te kunnen voorzien van kraakvers bier en dus Extra Smaak.

 

Wie is Bruno Carilli?

Bruno Carilli is een wat atypische artisanale brouwer. Hij startte zijn carrière in de craft bierwereld met een karrevracht aan ervaring, een goedgevulde contactenlijst en dé perfecte opleiding om zich meteen een weg naar de absolute top te brouwen. Na het behalen van zijn doctoraat in de agrarische wetenschappen begon hij zijn loopbaan in een reeks toonaangevende multinationals waaronder Bertolli, om er maar één te noemen. Hij bekleedde belangrijke posities die steeds gepaard gingen met veel reizen. Op die manier komt Bruno in contact met de wereld van de Real Ale, craft bier en de brede waaier aan verschillende bierculturen. Als foodie valt hij als een blok voor de fascinerende veelzijdigheid van het craft bierwereldje en de ongelooflijke gedrevenheid en passie van de mensen erachter.

Een aantal jaren later (1997) krijgt Bruno de kans om te starten bij Carlsberg als Directeur Logistiek en Aankopen, de bezegeling van zijn definitieve overstap naar de wereld van het bier. Het is ook in die periode dat hij zelf begint te experimenteren met brouwen. De eerste stappen richting een eigen brouwerij zijn gezet. Een paar professionele en persoonlijke contacten met Pierre Celis zullen het pleit beslechten en Bruno zwikt voor zijn droom. Eind 2008 wordt Toccalmatto opgestart met als doel een speler met aanzien te worden in het craft beer wereldje.

Bruno’s ervaring en netwerk gaven de kersverse brouwerij al snel vleugels. De harten van de bierliefhebbers waren gewonnen en Toccalmatto werd een begrip in de wereld van de artisanale innovatieve bieren. Gebruik makend van de allernieuwste technologieën en met hop spelend als geen ander werd het ene topbier na het ander op de markt gebracht. In 2015 moest dan ook een volgende stap worden gezet richting Toccalmatto 2.0. Een nieuwe look maar vooral ook een verhoging van de capaciteit en de mogelijkheid om eindelijk ook op 33cl af te vullen. DE enige constante is de voortdurende focus op kwaliteit en innovatie.

 

Caulier Sugar Free

Achter de enthousiaste medewerkers van Caulier schuilt een snelgroeiend bedrijf. Hun doel is om tegen 2025 Europa’s grootste verdeler te worden van premium low-carb craft beers, met een verkocht volume van 100.000 hectoliter. Gelet op wat Caulier reeds bereikt heeft, lijkt het bedrijf alvast op de goede weg.

Verwezenlijkingen

De laatste jaren kon Caulier een sterke positie innemen op de wereldwijde markt voor artisanale bieren. Met slechts beperkte investeringen wist Caulier haar verkoop te verdrievoudigen, door bier te verkopen tegen een prijs die drie maal hoger ligt dan die van een alledaags pilsje. Bovendien kan Caulier 30% hogere groeicijfers voorleggen in vergelijking met kleinere artisanale brouwerijen en is het de marktleider voor craft beers in de Benelux, Italië en Frankrijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Caulier haar bieren levert aan de 20 meest aangeschreven bars in deze landen, wat meteen ook een verklaring is voor haar meer dan 43.000 volgers op Facebook. Caulier is overigens de enige artisanale Brouwerij die low-carb craft beer produceert. Als pionier wist het dan ook verscheidene internationale prijzen binnen te rijven. Caulier is een partnerschap aangegaan met Proef en Fons, twee bekende kwaliteitsbrouwerijen.

In België kan Caulier Delhaize en Carrefour tot haar maandelijkse klanten rekenen. In 2016 verkocht het bedrijf meer dan 7000 hectoliter bier, een volume dat kleinere artisanale brouwers pas na 10 jaar weten te bereiken.

Birra Toccalmatto

Birra Toccalmatto werd opgestart in oktober 2008 in Fidenza, vlak bij Parma. Amper aan paar maanden later stonden de eerste batches van niet meer dan 550 liter klaar om bierliefhebbers te plezieren. De kennis en opgedane ervaring van Bruno Carilli en zijn partners zorgde ervoor dat reeds vanaf de eerste brouwsels topkwaliteit kon worden afgeleverd. Een gigantisch netwerk in de bierwereld, een passie voor artisanale bieren en een nauwe band met de consument -echte bier aficionados– deden de rest. In amper enkele jaren tijd wordt Toccalmatto een referentie in de wereld van het craft bier en worden ze incontournable op de kaart van de betere internationale biercafés, restaurants en prestigieuze bierfestivals.

Hop en innovatie vormen de leidraad van de bieren van Toccalmatto. Ze experimenteren zonder grenzen en op een aantal punten zijn geen concessies mogelijk. Kwaliteit en smaak moeten steeds op één staan, naast het feit dat er enkel wordt gewerkt met wat moeder natuur bereid is te geven. Een betere aansluiting bij de filosofie van Caulier Sugar Free is moeilijk te vinden.

De bieren van Toccalmatto

Alles wat uit de ketels van Toccalmatto komt krijgt systematisch hoge scores op de belangrijkste rating websites. Het kan dus alleen maar ‘top’ zijn en de consument is sowieso de beste waardemeter. Geen bierstijl is Toccalmatto vreemd en geen enkel experiment taboe. Hoppen vormen de rode draad in veel van hun bieren, maar als brouwer in een land met vooral een wijnreputatie was het een natuurlijke zaak om ook te gaan experimenteren met druiven en rijpen van bier op houten vaten. Het is een ervaring die alleen maar een meerwaarde kan vormen bij toekomstige experimenten en productontwikkeling aangezien Caulier Sugar Free zelf plannen heeft om de grens tussen bier en wijn te gaan aftasten en te gaan onderzoeken welke ‘kruisbestuiving’ tussen beide mogelijk is. Bruno heeft met Toccalmatto de eerste stappen op die grens reeds gezet.