DRUIVENLAMBIEK

Nieuwigheden bij Lambiek Fabriek

Grape Ales ofte hybrides tussen wijn en bier zijn al jaren in opmars en veel brouwers zijn hier hun versie gaan verfijnen om heel mooie producten op de markt te brengen. De wereld van de artisanale lambiekbrouwers en de blenders heeft een erg geode reputatie in het gebruik van fruit allerhande om hun assemblages van spontaan vergiste lambiek een extra dimensie te geven. Het fruit mooi laten doorkomen zonder dat het het prachtige karakter van het basisbier, de lambiek, naar de achtergrond verdringt. Een ware kunst. Uiteraard wordt er zoveel mogelijk met fruit uit eigen steek gewerkt en daar hoort de druif zeker ook bij (en zelfs meer en meer). Tilquin heeft er al een reputatie mee opgebouwd en lanceert jaarlijks nieuwe producten met nieuwe variëteiten. Nu is het aan de Lambiek Fabriek om na het succes van de Juicy & Wild Muscar-Elle (met Muscaris druif) ook wat verder de druivenwereld te exploreren.

De eerste batch Muscar-Elle is al van een paar jaren geleden en was de eerste ’test’ in de wereld tussen bier en wijn van de Lambiek Fabriek. Een uiterst geslaagd bier, maar voor de brouwers mocht de eigenheid van de druif er net iets meer door komen. De daaropvolgende versies kregen dan ook een groter aandeel ‘druivenlambiek’ in de blend. Het extra aandeel druiven zorgt voor wat meer alcohol en body. Een schot in de roos dat de heren meteen ook een gouden medaille opleverde tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge.

Ze hadden al enige tijd besloten op zoek te gaan naar andere druivensoorten waar de match met het fruit en de lambiek mooi tot zijn recht zou komen. Die zoektocht deed ze bij de ‘Solaris’ druif en de ‘Muscat bleu’ druif belanden en daar kunnen wij nu dus het eindresultaat van proeven. De twee aromatische druivensoorten komen van het Belgisch wijndomein Hoenshof uit Hoepertingen (Limburg) en zorgen voor dat extra toetsje in de:

  • Juicy & Wild Soleille dat uiteraard wordt gemaakt op basis van de lambieken van de Lambiek Fabriek. Op een deel daarvan werd Solaris druif gemacereerd. Deze zeer fruitige witte druif van Duitse oorsprong kenmerkt zich door haar floraal boeket. De naam is afgeleid van ‘solar’, de zon dus, en heeft de druif te danken aan haar vroegzomerse rijpheid en (aromatische) kracht. De Soleille is dan ook een bier waar we onmiddellijk de zomer in proeven maar het is toch even opletten voor de 8,7% alc. vol.
  • Juicy & Wild Blue-Belle waar de Muscat bleu druif in een deel van de lambiek heeft mogen macereren. Deze zeer rode druif is eveneens zeer aromatisch, kenmerkt zich door haar licht kruidig boeket en wordt zowel als tafeldruif gebruikt als om wijn van te maken. De druif is van oorsprong Zwitsers en wordt vrij weinig buiten de Helvetische republiek aangeplant, behalve dus in België. Muscat wordt algemeen gezien als de druif dat het sterkst een ‘druivensmaak’ heeft.

Beide bieren zijn vanaf vandaag beschikbaar bij de Lambiek Fabriek (Eugène Ghijsstraat 71 – 1600 Sint-Pieters-Leeuw) maar misschien is nu zaterdag wel de ideale gelegenheid om eens tot daar te bollen. Op zaterdag 8 oktober zet de Lambiek Fabriek de deuren open ter gelegenheid van de ‘maand van de lambiek’. Iedereen welkom en de perfecte kans om naast de producten zelf ook het hele verhaal er achter te ontdekken.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!